A magyar kultúra napjához kötődve

2023.01.19. 18:00

Restaurált festmények tárlata nagykanizsai múzeumban (videó, galéria)

A magyar kultúra napjához kötődve szerveztek kiállítást a Thúry György Múzeumban. Ezúttal a képzőművészeti gyűjteményéből kiválogatott restaurált festményekből „Megmentett értékeink” címmel nyílt kiállítás.

Benedek Bálint

Balról: Balogh László polgármester, dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója, és Szmodics-Tugya Beáta, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A Thúry-múzeum tárlatának megnyitóján az elkészült festményekről Szmodics-Tugya Beáta történész-muzeológusa elmondta: a múzeum feladata az értékek megmentése, őrzése, gondozása és bemutatása. Minden gyűjteményük ezt tükrözik, legyen szó a régészeti, a helytörténeti, a néprajzi vagy akár a képzőművészeti gyűjteményről. Utóbbiból a Megmentett értékeink című kiállításban a féltett, már restaurált kincsei láthatók. A március 4-ig látható tárlat festményeit az utóbbi években restauráltatták, mindegyik Fazekas Gyöngyi okleveles festő-restaurátor művész jóvoltából újult meg.

- A múzeum munkatársai Nagykanizsa kulturális értékeinek, művészi hagyatékának az őrzőiként és krónikásaiként fenntartják a hajdan itt élő és munkálkodó ember emlékét - mondta Balogh László polgármester. - Már csak egyet kívánok magunknak: szülessen meg a Batthyány uradalom hajdani birtokközpontjaként működő Vasemberházban az a képtár, amely városunk polgári hagyományainak őreként méltó helyet biztosít a hatalmas nagykanizsai gyűjtemény bemutatására.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!