Hűséges lokálpatrió­ták

2022.02.11. 17:00

A család 200 éve Egerszegen - Neves felmenőiről mesél dr. Szigethy István

Dr. Szigethy István ügyvéd, volt országgyűlési képviselő neves felmenőiről mesél a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban február 15-én, kedden 17 órakor a Lokálpatrióta Klub meghívásának eleget téve.

ZH

A korábbi kötet címlapja

Forrás: ZH

A megyeszékhelyiek tudják, a Szigethy család tagjai évszázadok óta hűséges lokálpatrió­tái Zalaegerszegnek. Néhányukról már szó esett a Takáts Ádám – Szigethy István – Károlyi Attila: Zala megyei ügyvédség történeti almanachja 1871–2021 című kiadványban. 

 

 

A Zalaegerszegi Ügyvédi Kamara létrejötte is összeköthető a Szigethyek családtörténetével. „Ükapám, Szigethy István (táblabíró) még Óhidon született, 1814 őszén költözött a megyeszékhelyre ifjú feleségével” – olvasható Szigethy István egy korábbi közlésében, ahol így folytatja: „ükapámnak négy fia született: Antal, Benedek, Sándor és Károly. Benedek hamar meghalt, Károly az 1850-es évek egerszegi közigazgatásában töltött be fontos szerepet. Sándor déd­apám szintén jogász volt – írja. Szigethy Antal (a dédapa) 1827-ben született Zalaegerszegen. Deák Ferenc őt részesítette először Deák-alapítvány-ösztöndíjban, így lehetett jelen az újkori magyar történelem fontos eseményeinél Pozsonyban, majd Pesten. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!