Magyar bábosok forgatták Budapesten

2020.06.12. 10:00

Volt egerszegi diák is dolgozott az amerikai zenekar, a The Piano Guys videoklipjében

A közelmúltban jelent meg az amerikai, The Piano Guys zenekar Pictures at an Exhibition címet viselő feldolgozása, melynek egyik sajátossága, hogy Budapesten forgatták, a másik pedig, hogy zalai kötődésű bábos is dolgozott a produkcióban.

Ujvári Klaudia

Harkel Márton, Papp Máté és Trömböczky Napsugár

Fotó: Harkels Puppetry

Igazán filmbe illő sikertörténet, amikor a nagy amerikai zenekar felfedezi egy magyar utcazenész felvételeit, megszeretik a különlegességét, és ezért közös munkát ajánlanak fel. A Kölcsey Ferenc Gimnázium egykori tanulójával, Trömböczky Napsugárral, valamint férjével, Harkel Mártonnal ez mind megtörtént.

Pictures at an Exhibition – Jelenet a klipből

Harkel Márton utcai marionett-előadóként lassan egy évtizede járja Európát, és a világot a tiniest cellist névre keresztelt apró csellista bábjával. Egy valószínűleg Portóban elkapott viral videója kapcsán fedezte fel a The Piano Guys menedzsere, és felkérték a zenekar tagjairól mintázott bábok és egy videoklip elkészítésére. A felvételek megvalósításához szüksége volt még egy bábosra, és mivel éppen akkor Budapestre költözött, Napsugarat kereste meg, akivel addig csak online ismerték egymás munkásságát.

Harkel Márton, Papp Máté és Trömböczky Napsugár
Fotó: Harkels Puppetry

- Kicsivel több mint egy éve keresett meg a The Piano Guys producere azzal, hogy a zenekar egyik tagja talált rólam egy utcabábos videót a neten valahol, és úgy lenyűgözte őket, hogy rögtön dolgozni akartak velem. Ebből jött az ötlet, hogy én megkerestem Napsugarat, akinek távolról ismertem már a munkáit – idézte fel a közös munka első fázisait Harkel Márton. – Ő hozott egy videós szakembert is, nevezetesen Papp Mátét – tette hozzá.

Ezzel, a szokatlanul apró csapattal tevékenykedtek a budapesti forgatáson.

- A bábokon legalább 200 órát dolgoztam: fával, polimer agyaggal, ruhakeszítéssel, hangszerfarigcsálással együtt. Egy 16 órás munkanapban csúcsosodott ki aztán ez egész, amit egy helyszínen forgattunk, csak mi hárman.

Harkel Márton és Trömböczky Napsugár a mini báb-énjeikkel
Fotó: Harkels Puppetry

A Harkels Puppetry épp a klip forgatása során alakult meg. Sőt, a projekt apropóján megismerkedő bábosok szerelmi életét is felforgatta a közös munka: pár hónappal a megismerkedés, és néhány héttel a forgatás után már mezítlábas esküvőjüket tartották egy patak partján (ahol nem mellesleg mini báb-énjeik is egybekeltek).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!