Jól (meg)fújják idén is

2020.01.06. 07:30

Telt házas újévi koncertet adott a Nagykanizsai Fúvószenekar

Telt házas koncerttel köszöntötte szombaton az újévet a Nagykanizsai Fúvószenekar a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

Szabó Zsófia

Az est főszereplői: a legnevesebb helyi kórusok is felléptek a fúvószenekarral a koncerten Fotó: GSZ

A városban hagyomány, hogy az esztendő kezdetében nagyszabású zenei estet szerveznek. A fellépő zenekarok és a repertoár minden évben más: szimfonikusok és fúvósok „váltják” egymást. A stafétát idén a Nagykanizsai Fúvós­zenekar vette át. Tatár Csaba karnagy elmondta, mindig nagy öröm számukra, ha az újévi koncert részesei lehetnek, amelynek hagyományai osztrák eredetűek: szimfonikusokkal és bécsi zenével.

– Mi azonban ezen a vonalon változtattunk – jelezte Tatár Csaba. – Azt szerettük volna megmutatni, reméljük, sikerült is, hogy a fúvósok a komolyabb műfajban is több dolgot el tudnak játszani, s hogy a klasszikus, komolyzenei repertoár mellett modernebb, akár bigbandes hangzásra is képesek vagyunk. A zeneszerzők szerencsére sok darabot írnak fúvószenekarokra. Az újévköszöntő koncert pedig remek lehetőséget adott arra, hogy több, nagyobb lélegzetvételű művet bemutassunk. Reményeink szerint ezek idén is elnyerték a közönség tetszését – fogalmazott Tatár Csaba.

Az est főszereplői: a legnevesebb helyi kórusok is felléptek a fúvószenekarral a koncerten Fotó: GSZ

A kanizsai fúvósok a lendületes nyitány után – a koncert első felében, Balogh László polgármester köszöntőjét követően – a helyi származású zenei ikon, Sigmund Romberg egyik fúvósokra írt, keringős-polkás hangvételű szerzeményét, egy „vadászos” témájú, Az unikornis sírása című művet, valamint egy keleties-hastáncos arabeszket adtak elő. A koncerten egyedülálló fúziókkal is meglepték a közönséget. Helyi és környékbeli neves kórusokkal, a Cseke József vezette Nagykanizsa Város Vegyeskarával, Kollonay Krisztina karnagy Szepetneki Királyi Kórusával és Baráth Yvette karnagy Farkas Ferenc Ének­együttesével is színpadra léptek a kanizsai fúvósok, akik az újévi koncert után csak rövid pihenőt engedélyeznek maguknak. A csapat tervei közt szerepel tavasszal egy újabb nagyszabású koncert, az utánpótlás ifjúsági fúvószenekar pedig egy országos zeneiskolai versenyen méretteti meg magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában