Tehetségesek

2019.07.06. 20:00

Arany János Kollégiumi Program: Akiket megérintett a roma muzsika

Fiatalok, tehetségesek, szorgalmasak. Az Arany János Kollégiumi Program keretében tanuló hátrányos helyzetű diákoknak kitörési lehetőséget kínálhat az autentikus cigányzene, amiben a maximumot nyújtják.

Benedek Bálint

A Kopár Antal (jobbról) irányította fiatalok olyan értékeket közvetítenek, melyekkel saját kortársaik előtt is jó példával szolgálhatnak Fotó: a szerző

A hátrányos helyzetű tanulók Arany János Kollégiumi Programjára (AJKP) az Oktatási Minisztérium 2003-ban és 2004-ben pályázat keretében hirdette meg a jelentkezést. A következő tanévtől indult a program. Ennek célja, hogy egy középiskolai kollégiumok által alkalmazható pedagógiai eszközrendszer segítségével biztosítani lehessen, hogy nagyobb arányban tanulhassanak eredményesen nappali tagozatos, érettségit adó szakközépiskolai és gimnáziumi osztályokban a legszegényebb, legképzetlenebb szülők gyerekei. A programban középiskolai kollégiumok vállalnak felelősséget azért, hogy meghatározott számú gyermeket beiskolázzanak, s öt év alatt nappali tagozatos osztályokban szakmához, illetve érettségihez segítsék őket. A kivételes rendszer kiegészül még egy, a középiskolai tanulmányokra felkészítő, elsősorban a kulcskompetenciák fejlesztését felvállaló, előkészítő kilencedik évfolyammal, amelyet valamelyik, a kollégiummal együttműködő középiskola szervez meg.

A Kopár Antal (jobbról) irányította fiatalok olyan értékeket közvetítenek, melyekkel saját kortársaik
előtt is jó példával szolgálhatnak Fotó: a szerző

Az AJKP-hez 2010-ben csatlakozott a kanizsai Cserháti Sándor Szakképző Iskola és Kollégium. Nagy Gábor kollégiumi intézmény­egység-vezető kiemelte: az ott töltött évek alatt a fiatalokat rengeteg hatás éri. Az előkészítő év után eldönthetik, milyen irányba indulnak. A lehetőségek szinte kimeríthetetlenek, hiszen a szakmán kívül szakgimnáziumi és gimnáziumi képzést is választhatnak.

– Az érdeklődés állandóan változik, ám az eddigi tanéveket tekintve kicsivel több mint 80 főt iskoláztunk be – mondta Nagy Gábor. – A gyerekek az ingyenes kollégiumi elhelyezés és étkezés mellett utazási kedvezményben részesülnek, és számos pluszélménnyel gazdagodhatnak. A szabadidő hasznos eltöltésére is gondot fordítunk, s mindig vannak olyan diákok, akik nem feltétlenül a tanulmányok, sokkal inkább a művészetek terén bontakoztatják ki tehetségüket. Többször tartottunk már táncházat s egyéb hagyományőrző foglalkozásokat.

Ilyen a mostani, roma autentikus muzsikát népszerűsítő klubdélután is. A fiatalok jó kezekbe kerültek, hiszen Kopár Antal, a pécsi FUND Cigány Alapfokú Művészeti Iskola népzenei oktatója vette kezelésbe őket. A cigány hagyományokat tisztelő oktató tíz éve foglalkozik együttesekkel Zalában. Az intézmény, amit képvisel, ingyenes, sikerorientált oktatást biztosít hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyerekek számára. Anti, ahogy a gyerekek hívják, tavaly szeptembertől kapcsolódott be az AJKP népzenei oktatásába, s elmondása szerint az első pillanattól érezte, hogy olyan fiatalok veszik körül, akik érzik, amit a vérük diktál, gyorsan tanulnak és fantasztikus előadást nyújtanak.

– Sugárzik belőlük a muzsika iránti rajongás, pár foglalkozás után már szárnyaltak, pedig sokan közülük akkor kezdtek el zenélni. Év végén sikeres koncertet adtak Pécsen, a társaság elvarázsolt mindenkit. Ráadásul olyan értékeket kapnak a zenén keresztül, melyeket átadva akár példaképekké is válhatnak a kortársaik előtt.

Nagy Gábor

A 14–17 éves diákok a hagyományos alumínium ceglédi vizeskanna és az akusztikus gitár mellett a speciális cajón ütőhangszeren játszanak. Utóbbi afroperui eredetű, fából készült, s leginkább egy nagy dobozra hasonlít. Azonban a legjobb és legszebb hangszerük a torkuk. A vegyes kórus a Kárpát-medencei dallamokon kívül roma népzenét játszik. Iskolaidőben heti egy-két alkalommal találkoznak, s Anti iránymutatása mellett igyekeznek olyan muzsikákat választani, melyek megérintik a lelküket. A beás hatások mellett a balkáni stílust is kedvelik, de a lényeg, hogy együtt lehessenek. Az egyik „aranytorok” tulajdonosa a görgetegi Bertók Dalma Barbara. A szerény, ám a szakember szerint tehetséges lány társaihoz hasonlóan autodidakta módon tanulta a zenét. Arra koncentrál, hogy elvégezze az ápolónői képzést, az énekesi karrier elindítására kevés esélyt lát.

– Élvezem, de tudom, hogy több energiát kellene beleadnom a fejlődéshez – vallotta be.

A 14 éves szentpéterúri Sárközi Krisztofer három éve gitározik. Korábban iskolatársaival Brüsszelben és Rómában is fellépett, de hobbiként tekint a muzsikálásra. Így gondolkoznak a többiek is, a kányavári Orsós Krisztiánt például édesapja tanította meg gitározni, mégis inkább szakácsként látná magát. Hegedüs Veronikát és Sárközi Barbarát az vezette a próbákra, hogy cigányzenét lehet énekelni. Oktatójuk reméli, jövőre még több pozitív energiát kaphatnak, s elindulhatnak az útjukon…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!