Megérinteni minden lelket…

2019.02.06. 10:00

Jeremy Joseph adott orgonakoncertet Zalaegerszegen

A zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóterem orgonabérletének februári koncertjét Jeremy Joseph orgonaművész adta. A fiatal művész számos díjjal rendelkezik, a világ szinte minden rangos helyszínén adott koncertet.

Matyovszky Márta

Jeremy Joseph

Fotó: Matyovszky Márta

Budapesten is több fellépése volt már, de Magyarországon szólókoncertként a zalaegerszegi volt az első. A múlt péntek esti hangverseny előtt Mátyás István orgonaművész tolmácsolásával rövid interjút kértünk tőle.

– Kérem, mondjon néhány szót magáról!

– Dél-Afrikában, Durbanben születtem – ez az ország harmadik legnagyobb városa –, az utóbbi években pedig Bécsben élek, ahol többek között a Hofburgkapelle (Várkápolna) orgonistája vagyok, és a bécsi Zeneművészeti Egyetemen tanítok. Szülővárosomban kezdtem orgonálni tanulni, majd Dániában – Koppenhágában – és Németországban – Stuttgartban és Lübeckben – is volt módom zenét tanulni.

– Ezek szerint van orgonakultusz Dél-Afrikában?

– Az európai értelemben vett orgonakultuszról tulajdonképpen nehéz beszélni, de mivel az ország koloniális múltja következtében sok templomban áll működő orgona, és a népesség egy része keresztény, létezik élő orgonazene. Én tizenévesen már játszottam szülővárosom templomaiban, majd a durbani dóm orgonistája lettem, tehát az egyházi szolgálat a zenész létem fontos részét képezi.

– Kapott-e családi indíttatást a zenei pályához?

– Igazi zenész családból származom, többen jazz zenészek, de orgonista is van a családban rajtam kívül is.

– Nagy váltásnak számított-e életében, amikor elhagyta Durbant?

– Abban az életkorban, azaz 18 évesen egyáltalán nem tűnt merész lépésnek, vagy nehéznek, az izgalom, a kalandvágy inkább kihívássá tette, mint nehézzé ezt az időszakot.

– Van kedvenc zeneszerzője?

– Orgonistaként mindenképpen Bach. Ő a mi mindennapi kenyerünk.

Jeremy Joseph
Fotó: Matyovszky Márta

– A hivatásán kívül más kedvtelése van?

– Nem nagyon, régebben rajzoltam, most pedig csembalózom.

– A mindennapjainak megszokott része, hogy más és más orgonákon ad koncertet?

– Igen, ez számomra szinte rutin. De hozzáfűzöm, hogy dél-afrikaiként kifejezetten vonzanak a 300 évnél idősebb orgonák, amilyenekkel otthon nem találkozhattam, így odaülni a freibergi vagy a lübecki dóm orgonájához, az rendkívüli élmény.

– Mi a benyomása a mai hangversenyhelyszínről?

– A zalaegerszegi hangversenytermi orgona remek hangszer, az épület pedig fantasztikus, nagyon érdekes a hangzás, számomra megtiszteltetés a meghívás.

– Mit szeretne, milyen érzésekkel álljon fel koncertje után a hallgatóság?

– Mindenkire másként hat az orgona, de azt szeretném, ha mindenki lelkét megérintené a zene.

Műsorában Bachtól Messiaenig több zeneszerző művét szólaltatta meg, s a közönség tapsa azt tükrözte, hogy a művészi hatás tökéletes volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!