Díjakat adtak át

2018.06.08. 11:30

Évadzáró társulati ülést tartottak a Hevesi Sándor Színházban

Tegnap összegzéssel és díjak átadásával zárta le a Hevesi Sándor Színház az 2017/2018-as évadot.

Arany Horváth Zsuzsa

Képünkön az elismerésben részesültek: az első sorban balról Imre István, Ecsedi Erzsébet, Debrei Zsuzsanna, Balogh Istvánné, Siklósi Vilmosné (mint díjátadó), Madák Zsuzsanna, Kátai Kinga, mögöttük Székely Tibor, Ható István, Gibárti Tibor, dr. Besenczi Árpád igazgató, Hertelendy Attila, Kiss Ernő és Bot Gábor. Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A társulatot és a vendégeket Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntötte. Előbbi második alkalommal adta át a képviselői díjat, ezúttal Bot Gábor színművésznek az Evitában nyújtott alakításáért. A képviselő jelezte, ezután is, ha kell hetente elmondja a parlamentben, hogy a közönség megelégedésére működő zalaegerszegi színháznak több pénz kell. Vadvári Tibor a képviselőhöz csatlakozva mondta, Zalának újra van minisztere, remélhető, hogy dr. Palkovics László is támogatja a zalai lobbistákat.

Az egerszegi társulat tagjai ezúttal a nézőtéren Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Az igazgató összegezte az évadot

Az évadot dr. Besenczi Árpád igazgató összegezte: a 309 előadást 84 ezer néző látta, 12 442-en bérlettel, ami ezerrel is több a tavalyinál. A legtöbbet A család ellen nincs orvosság című vígjátékot játszották, ezt követte a Szent Péter esernyője és az Evita. Az ifjúsági előadások közül a Pán Péter az itthoni jó fogadtatás mellett meghívást kapott a pécsi családi fesztiválra. Az Ötödik pecsét televíziós felvételét szerdán láthatták a nézők, a Caligula helytartóját pedig meghívták az őszi Vidéki Színházak Fesztiváljára Budapestre. Az idén 35 éves színház több rendezvénnyel ünnepelt, a Vigyázat, csalók! című bűnmegelőzési célú Verebes-darab országjáró körútra indul, a színházi világnapon Czegő Teréz Hegedűs D. Gézától vette át a Gobbi Hilda-díjat. Nagy veszteség érte a közönséget és a társulatot, tavasszal elhunyt Egervári Klára örökös tag. A Tantermi Deszka program két díjat nyert a májusi gyermek- és ifjúsági darabok kaposvári fesztiválján: Kátai Kinga és Madák Zsuzsanna kapott elismerést. Januárban a dramaturgok Nyílt Fóruma költözött a Hevesibe, májusban itt ülésezett a Magyar Teátrumi Társaság, 65 igazgató tanácskozott a színház jövőjéről. Sztarenki Pál művészeti vezetőt Kisvárdán, Besenczi Árpádot Pécsett a POSZT-on várják a bíráló testületekbe.

A társulat két nyugdíjast búcsúztatott: Székely Tibort és Stefán Gábort, utóbbi korábban vezette is a színházat. Távozik Barsi Márton színművész, aki a Turay Ida Társulatban folytatja és Madák Zsuzsanna, aki Debrecenbe szerződött.

Díjakat is átadtak

Az évadzárón kiosztották a színház díjait: a közönségdíjat Kiss Ernő nyerte el. A szavazás alapján (236 voksot kapott) elnyert elismerést a zalai származású Siklósi Péter egészítette ki adománnyal. A Színházbarát Kör díját Iványi Ildikó adta át Madák Zsuzsannának. A Besenczi–Sztarenki vezetés által alapított Cserebogár-díjat a díszítőtár tagjai kapták a darabokban nyújtott színészi alakításért. (Emlékezetes, a Szent Péter esernyőjében a díszletezők mókás átkötő elemként emelkedtek az előadás szerves részévé, ez volt a helyzet a Caligula helytartója esetében is.) A Terminátor-díjat Kiss Ernő vehette át, mivel idén ő szerepelt a legtöbb előadásban, szám szerint 151-ben. A titkos szavazással odaítélt Forgács-gyűrűt Hertelendy Attila kapta meg, az Arany Deszka díjat pedig a színpadi kiszolgáló személyzet, a díszítők, a hangosítók, a kellékesek, az öltöztetők a fodrászok csapata vihette el. A Nívódíj Debrei Zsuzsannához és Bot Gáborhoz került, a Máriáss-díj Ecsedi Erzsébethez, míg a két Pro Teátrum díjat Gibárti Tibor világosító mester és Balogh Istvánné, a mosoda munkatársa nyerte el. (A Máriáss-plakettet mostantól 10 évig Béres János szobrászművész ajánlja fel.)

Képünkön az elismerésben részesültek: az első sorban balról Imre István, Ecsedi Erzsébet, Debrei Zsuzsanna, Balogh Istvánné, Siklósi Vilmosné (mint díjátadó), Madák Zsuzsanna, Kátai Kinga, mögöttük Székely Tibor, Ható István, Gibárti Tibor, dr. Besenczi Árpád igazgató, Hertelendy Attila, Kiss Ernő és Bot Gábor. Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A következő évad szeptember 3-án kezdődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában