műsor

2018.05.01. 14:00

Jubilál a Szentgrót táncegyüttes

Az alapító tagoktól kezdve a mai legkisebbekig is felléptek volt és mai táncosok a Szentgrót táncegyüttes megalakulásának 35 éves évfordulóját ünneplő gálaműsoron.

Keszey Ágnes

A táncegyüttes két este: vasárnap és hétfőn is várta a közönséget a zalaszentgróti művelődési házban megrendezett műsorra.

A csoportot 1982-ben alapította Forgács Márta, akkor középiskolások voltak a tagok. Az együttes és vezetője nem csak a várostól kapott jutalmakat, ezüst minősítést is elért munkájával. Számos alkalommal léptek fel külföldön, többek között Franciaországban, Luxemburgban, Svájcban és Olaszországban is sikerrel szerepeltek.

Két évtizede működik Zalaszentgróton alapfokú művészeti iskola, így azóta a kisebbek is ismerkedhetnek a magyar néptánccal.2007-től lett a néptáncosok oktatója Kiss Norbert, aki ma az együttes vezetője, munkáját két éve Laskay Annamária segíti.

- Macedóniában is szerepeltek sikerrel egy fesztiválon és mivel a művészeti iskolához is tartoznak, tanulmányi, valamint megyei és regionális versenyeken is részt vesznek szép eredményekkel. A környékbeli falunapok, fesztiválok rendszeres résztvevői – mondta el az együttest, a táncosokat és az utánpótlást támogató alapítvány elnöke, az est szervezője Korcsmárosné Tóth Szilvia

A Szentgrót Táncegyüttesben ma már több korcsoport is táncol, így az utánpótlás folyamatosan biztosított. A gyerekek, fiatalok és felnőttek több tájegység táncait is ismerik- ezeket természetesen bemutatták a jubileumi műsoron.

-Erdélyből Mezőség, Kalotaszeg és kis falvak, Szatmár, a Duna menti tájegységről Kalocsa, Sárköz táncai a legsikeresebbek. Zalai táncok is szerepelnek: az utánpótlás csoportból a kisebbek Kiss Norbert által gyűjtött zalai szokásokat, hagyományokat mutatják be egy lakodalmas összeállításban – villantott fel néhányat a Szentgrót Táncegyüttes repertoárjából Korcsmárosné Tóth Szilvia. Mindezeket természetesen a 35 éves fennállás tiszteletére megrendezett gálaműsor közönsége is megtekinthette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában