Repertoár

2018.03.08. 12:00

Bemutatták a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház jövő évadbeli műsortervét

Családi musical, klasszikus vígjátékok és magyar színművek várják a következő évadban a közönséget a Hevesi Sándor Színházban.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Seres Péter

Bár a publikum és a társulat a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról... című zenés mű áprilisi bemutatójára készül ezekben a hetekben, a színház művészei már összeállították a 2018/2019-es színházi évad műsortervét, melyet tegnap dr. Besenczi Árpád igazgató ismertetett.

- Hat nagyszínpadi bemutatóra készülünk, úgy, hogy a repertoárban a vígjátékok, a zenés darabok, a magyar és a klasszikus művek is megtalálják közönségüket – mondta Besenczi Árpád, aki maga is játszik és rendez majd.

Hat darabbal készülnek

Elsőként a Bérgyilkos a barátom című vígjátékot mutatják be október 5-én Besenczi-rendezésben. A Francis Veber által írt komédia szinte folytatása az idén nagy sikert aratott Balfácánt vacsorára című, a verbális humorra építő vígjátéknak, így ezúttal is Kiss Ernő alakítja François Pignont, az épp szerelmi bánatban vergődő főhőst.

Ezt követi október 19-én az Isten pénze című magyar musical, Tolcsvay László és Müller Péter alkotása, melyet a tájékoztatón jelen lévő Bal József rendez vendégként. A rendező elmondta, a mű Dickens Karácsonyi énekét veszi alapul. 1995-ben a Madách Színházban hatalmas kiállítású, reprezentatív kivitelezést kapott, most szűkebb anyagi viszonyok között készül úgy, hogy mégse legyen „szegényszínház szaga”. Őt inspirálják az efféle kihívások, tette hozzá. A néző azt láthatja, a pénz harácsolását miként bánja meg élete végén a darab hőse, s miként változtat rajta.

November 30-án Sütő András Advent a Hargitán című színművét láthatjuk Dér András rendezésében, ez régi terve volt a színháznak. Január 18-án mutatják be Sztarenki Pál művészeti vezető színreállításában Bródy Sándor A tanítónő című drámáját, amit február 22-én Szabó Magda Abigél című regényéből Pozsgai Zsolt által színpadra írt darab követ. A közismert történetet Halasi Imre rendezi. Zárásként április 5-én Shakespeare A windsori víg nők című Csiszár Imre által rendezett vígjátéka teszi fel a koronát az évadra.

Fotó: Seres Péter

Nem lesz stúdiódarab

A Hevesi-színház mint a zalai kultúra zászlóshajója ezúttal nem állít ki stúdiódarabot, nem lesz Lakásszínház, sem új Tantermi Deszka produkció, s kortárs magyar dráma bemutatását sem tudja vállalni a teátrum. Az idei 9 nagyszínpadi bemutatóhoz képest visszalépés a mindössze hat mű, még akkor is, ha izgalmas, színes színi palettát tesz a nézők elé. Besenczi Árpád elmondta, a logisztikai és anyagi természetű körülmények szorításában is szeretnének maradandó élményt nyújtani.

A garantált bérminimum és a kötelező minimálbér emelése 25-30 millió forintos plusz kiadást jelent, s ehhez nem kaptak kiegészítést, a fenntartó városi önkormányzatnak sem áll módjában kipótolni, noha arra van terv, hogy egy produkciót külön támogatnak. A direktor úgy döntött, senkinek sem lehet kevesebb a fizetése, ezért, remélve, hogy átmeneti a szűkebb kínálat, a színpadon kell összespórolni a bérkiadást. A tetemes kiadás egyébként önmagában jelzi, hogy a színházban nem túl magasak a keresetek, ha a kötelező minimálbér-emelés ilyen nagy terhet ró a gazdálkodásra.

Vigyázat csalók!

A sajtótájékoztatón elhangzott, megyeszerte nagy sikerrel játsszák a Vigyázat, csalók! című abszurd jelenetsort, melyet a rendőrség partnerségével készítettek, a bűncselekmények megelőzésére irányítva a figyelmet. Azt is megtudtuk, hogy a POSZT válogatói ezekben a napokban nézik meg a Caligula helytartóját és Az ügynök halálát. Besenczi Árpád országos szakmai figyelemre esélyesnek tartja a Vihar Kapujában című stúdiódarabot, sajnálja, hogy a magas színvonalú előadást nem tudják gyakrabban játszani.

Az egerszegi színházban tartja éves közgyűlését a Magyar Teátrumi Társaság, előtte március 27-én tévéfelvétel készül a Szent Péter esernyőjéből, s aznap este Gobbi Hilda-díjat vehet át a MASZK Országos Színészegyesület elnökétől, a Kossuth-díjas Hegedűs D. Gézától Czegő Teréz színművész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!