A zalaegerszegi Petőfi-iskola elé is került a különleges körtefából

2023.12.19. 14:41

Lezárult a jubileumi év a 150 éves zalaegerszegi intézményben

A Zalaegerszegi Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Ebből az alkalmából tavasztól színes ünnepségsorozatot szerveztek, melynek zárásaként kedden délelőtt felavatták Petőfi körtefáját.

Mozsár Eszter

Most már a Petőfi-iskola előtt is nő a híres körtefa. Mellette Takács Panna, Horváth Zsombor, Takács Éva intézményvezető és Vadvári Dominik.

Fotó: Mozsár Eszter

Az oktatási intézmény méltóképpen emlékezett meg a jeles évfordulóról: tanulmányi versenyeket, kirándulásokat, koncertet, színházi előadást és kiállításokat rendeztek, valamint megjelentettek egy ünnepi évkönyvet is, amely az iskola történetét és mindennapjait, jeles diákjait és az elért eredményeket mutatja be, idézte fel a programsorozatot Kovács Éva intézményvezető.

A keddi rendezvényen a diákok rövid verses-zenés műsorukkal emlékeztek névadójukra, illetve felidézték a különleges gyümölcsfa történetét. A legenda szerint Petőfi Sándor halála előtti utolsó este, 1849. július 30-át a székelykeresztúri Gyárfás-kúria terebélyes körtefája alatt töltötte. Másnap elindult a segesvári csatába, ahonnan többé nem tért vissza. A körtefa – ami állítólag utoljára látta verset írni a költőt – kipusztult, de a helybéliek megőrizték a fát, és a róla vett oltványról újratelepítették.

A pórszombati Tündérkertben Kovács Gyula pomológus begyűjtötte és továbboltotta a körtefa utódainak termőágát, ebből az oltványból került most egy a Petőfi-iskola előkertjébe, amit egykori tanítványuk, Szabó Ábel és édesapja, dr. Szabó Zsolt ajándékozott iskolának. Az eredeti fáról újraszaporított oltványokat mostanra 200 hazai és külhoni helyszínen gondozzák, a Kárpát-medencei összetartozás szimbólumaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában