Soha nem volt ilyen meleg

2023.11.01. 14:30

Három évtizedes rekordok dőltek meg a Balatonnál

Október 31-én véget ért a balatoni vihar-előrejelző szolgálat működése. Az április 1-től október 31-ig tartó időszakban hat erős vihar tombolt a tavon, a nyári hónapok mindegyike melegebb volt a harmincéves átlagnál. Siófokon a szeptemberi átlaghőmérséklet meghaladta a 30 éves klímaátlagot.

Zaol.hu

Fotó: Krausz Andrea

A viharjelzési szezon első hat hónapja összességében az átlagosnál kissé gyengébben szeles volt (nyugati rész -7%, keleti medence -4%). A szezonon belül a tavaszi hónapok, illetve

a keleti medencében még a július lett átlagosan szeles, vagy annál szelesebb.

Ugyanakkor az augusztusi és a szeptemberi átlagok is a Balaton egészén az ilyenkor szokásosnál alacsonyabbak lettek – tájékoztatta szerkesztőségünket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

131 km/h-s szélvihar a Balaton közepén
Mint írták, a 2023. évi viharjelzési szezonban hat erős vihar (90 km/h szélsebességet elérő, vagy meghaladó szélsebesség) érte el a Balatont és térségét.

A nyári hónapokban négy (ebből júliusban volt kettő), szeptemberben és októberben egy-egy alkalommal. Mindegyik esetben parti állomás is érintett volt. Ezen viharok közül a legnagyobbak június 23-án, illetve július 13-án törtek a tóra a vízparti mérések szerint, és mindkét esetben 110 km/h szélmaximummal. Júniusban a középső medencében egy nyugat felől jövő zivataros hidegfront hatására, júliusban pedig a keleti medencében egy zivatarvonal hatására keletkeztek a legerősebb széllökések.

A nyári hónapokban megdőltek a melegrekordok
A szezon az átlagosnál hűvösebben indult. Az áprilisi középhőmérsékletek mintegy 2 Celsius fokkal, a májusiak 0.5 fokkal lettek alacsonyabbak az ilyenkor elvárhatónál.

A nyári hónapok mindegyike melegebb volt (0,2-1,3 fokkal) a harmincéves (1990–2020) átlagnál, és összességében a nyári hónapok középhőmérséklete Keszthelyen a 21,2, Siófokon a 22,9 °C fokot érte el.

További részleteket a likebalaton.hu-n talál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában