Szöveg(l)elő az önismeretért

2023.10.19. 18:26

Biblioterápia foglalkozás a VMK-ban

Szöveg(l)elő találkozások címmel irodalomterápiás foglalkozássorozat indult csütörtökön 17 órakor a Keresztury Dezső VMK-ban, melyet Németh Mária középiskolai magyar nyelv- és irodalomtanár, biblioterapeuta vezet.

Arany Horváth Zsuzsa

Biblioterápia Németh Mária (szemben balra)

Fotó: Fehér Márk

Az első alkalommal Mécs Anna Gyerekzár című kötetéből a Valika című novellát dolgozták fel a résztvevők a csoportvezető játékos feladatsora alapján. Németh Mária a Göcseji Dombérozó programsorozatában is vezetett biblioterápiás délutánt, s elmondta, az irodalomterápia a személyiségfejlődést támogatja a szövegek élményszintű felhasználásával, célul tűzheti ki a kommunikációs készség, a problémamegoldó és kreatív gondolkodás, az empátia, a csapatmunka iránti fogékonyság, valamint az önismeret fejlesztését. A foglalkozásokon a kiválasztott irodalmi mű feldolgozása lehetővé teszi a felmerülő problémák közös továbbgondolását és az egyénekre szabott üzenetek megtalálását, fogadását. Az irodalmi alkotásokon keresztül az egyén közelebb kerül önmagához, meg meri élni, fel meri vállalni érzelmeit, oldódik a szorongása, új lehetőségekre lel saját életében.

A módszernek vannak hagyományai, például a magyar népmesék, ráolvasások pszichoterápiás szempontból is szuggesztív, megküzdési képességet erősítő erejűek voltak. 

A Szöveg(l)elő következő foglalkozását november 16-án 17 órakor tartják, a továbbiakban minden hónap harmadik csütörtökén találkozhatnak a résztvevők a VMK-ban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában