Projekt

2023.09.03. 16:56

Javítanák a Balaton vízminőségét és a természetet is védenék

Szereted a Balatont? Akkor jó hírünk van! 2021 tavaszán elindult egy nagyszabású projekt, amely nem csak a Balaton vízminőségét hivatott javítani, de még a madaraknak is segít.

Zaol.hu

A projekt három fő részből áll: a Lesence-rendszer fejlesztése, a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukciója és kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója.

Lesence-rendszer: a madarak paradicsoma
A Lesence-rendszer fejlesztése több Balatonfelvidéki települést érint, és már több helyszínen befejeződtek az egyes részfeladatok. A legérdekesebb része a projektnek, hogy hat úgynevezett “költőszigetet” alakítanak ki, ahol a madarak fészekrakási lehetőségeit segítik elő. Így nem csak a vízminőség, de a természetvédelem is fontos szempont.

Kis-Balaton és kis-vízfolyások: új élet a vízben
A Kis-Balatonnál és a kis-vízfolyásoknál is komoly munkálatok folynak. Itt például teljesen felújították a zsilipeket és más vízi műtárgyakat, hogy a víz tisztább és egészségesebb legyen.

A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, összesen 5,139 milliárd forintból. Az Európai Unió és a Magyar Kormány is támogatja a beruházást.

A teljes beruházást várhatóan 2023. november közepére fejezik be, így jövő nyáron már tisztább vizekben fürödhetünk!

Érdekelnek a technikai részletek is? Akkor feltétlenül olvass tovább, mert izgalma dolgokat tudhatsz meg.

A teljes cikket a likebalaton.hu-n olvashatja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában