Kiállítás

2023.08.22. 16:00

Fotók, festmények és kerámiák a gutorföldei művelődési házban

Gutorföldén múlt vasárnap a település búcsújának napján Korok, képek, kerámiák címmel nyílt hármas tematikájú kiállítás a művelődési házban.

Korosa Titanilla

A kiállítás megnyitóján szemben elöl b-j Nyakas István, Katona György, Borbélyné Kovács Erika, Ódor Szabolcs, Domján Adrián és Turbuly Lilla

Fotó: Korosa Titanilla

Közel 100 évig működött Tófejen a Zalakerámia nemrégiben bezárt gyáregysége, mely sok gutorföldei családnak is megélhetést biztosított az évtizedek során. Ez a kötődés adta az ötletet a faluból származó író, költő, kritikus Turbuly Lillának a kiállításhoz, amely a tófeji kerámiának állít emléket. Ez alkalomkor emellett a településen élő Domján Adrián fotóit és a helyi kötődésű Ódor Szabolcs festményeit is megismerhette a közönség, illetve megismerheti, hisz a tárlat szeptember elsejéig látogatható.

Ami a kerámiákat illeti, a művelődési ház felhívására közel 500 tárgy érkezett, köztük kávés és likőrös poharak, csészék, étkészletek, kaspók, vázák, padlóvázák, tolltartók, hamutartók, melyek számos háztartásban számítottak a lakáskultúra alapdarabjainak, illetve különféle burkolatanyagokat is kiállítottak. Mintegy 30-an járultak hozzá a bemutatóhoz, köztük a nagy kerámiagyűjteménnyel rendelkező Alföldi Róbert színművész, rendező is, aki egy sünis ikebanát küldött Gutorföldére.

A tárlat megnyitójára megtelt a kultúrház, sokan érkeztek, akik valamilyen formában kötődtek a tófeji kerámiához, hogy közösen felidézzék a régi szép időket. Elsőként Nyakas István, Gutorfölde polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Borbélyné Kovács Erika elevenítette fel a kerámiagyár történetét Béres Katalin történész tanulmány alapján. A tárlatot Katona György, a Zalakerámia tófeji üzemének egykori igazgatója nyitotta meg és mondott köszönetet a kezdeményezésért. Beszélt arról, hogyan jutott el a Zalakerámia odáig, hogy 1992 és 1996 között Európa legsikeresebb vállalata volt. E teljesítménynek sokan részesei voltak a kiállításon jelenlévők közül. Érdekességként említette, hogy 5-10 éve volt egy retró korszaka a tófeji díszmű kerámiának és az anno olcsóbb darabokat már 50-szeres áron lehetett Budapest művészeti központjában megvásárolni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában