Kezdeményezte a katasztrófavédelemnél a mielőbbi intézkedést

2023.08.23. 13:38

Balaicz Zoltán a várható szúnyoggyérítésről Zalaegerszegen

Az elmúlt napokban rendkívüli módon elszaporodtak a szúnyogok a zalai megyeszékhelyen (is), a problémának soknak a Facebookon adtak hangot. Balaicz Zoltán polgármester ez ügyben ugyancsak a legnagyobb közösségi oldalon tájékoztatta a lakosságot, hangsúlyozva: kezdeményezte a katasztrófavédelemnél a mielőbbi intézkedést.

Varga Lívia

Balaicz Zoltán: A remélhetőleg néhány nap múlva megvalósuló földi kémiai szúnyoggyérítés mellett a vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat

Fotó: ZH-Archívum/Seres Péter

- A nyár folyamán, július elején és július végén is földi kémiai szúnyoggyérítést végzett városunkban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - írta friss bejegyzésében a polgármester. - Sajnos a sok eső miatt újra zavaró számban vannak jelen a szúnyogok (nemcsak nálunk, hanem rengeteg településen), ezért azzal a kéréssel fordultam a katasztrófavédelemhez, hogy minél gyorsabban végezzenek újra szúnyoggyérítést. Várom a választ, amint kapok visszajelzést az időpontról, azonnal tájékoztatni fogom a lakosságot.

Hozzátette: mivel néhány kommentben kérdésként hangzott el, azért földi kémiai gyérítésre kerül sor, mert az európai közegészségügyi hatóságok a légi kémiai szúnyogirtást megszüntették az Európai Unió területén. 

A remélhetőleg néhány nap múlva megvalósuló földi kémiai szúnyoggyérítés mellett a vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat, hangsúlyozta a városvezető. Mivel a házak közötti magánterületekre, a lakóingatlanokhoz tartozó magánkertekbe közvetlenül nem juthatnak el a gyérítő járművek, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyben a víz hosszabb ideig megáll. 

Szüntessük meg azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik, írja a polgármester. Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot úgy fordítsa, tárolja, hogy abban a víz ne tudjon összegyűlni. Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre. A víztárolót fedje le, vagy sűrű hálóval takarja le. Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson. A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta. Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral, vagy homokkal és arra öntse a vizet. Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, például gumiabroncsot, melyben a víz összegyűlhet, olvasható a Facebook-bejegyzésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában