Újabb kötet a Hévíz története című sorozatból

2023.08.23. 14:00

Az első uniós esztendők történései a fürdővárosban

Bemutatták a Hévíz története-sorozat hetedik kötetét, amely a 2004 és 2010 közötti évek várostörténetét dolgozza fel, gazdagon illusztrálva. A könyv, ahogyan az eddigiek is, dr. Szántó Endre helytörténész munkája.

Péter B. Árpád

A hetedik kötetről a szerzővel, dr. Szántó Endrével Hermann Katalin beszélgetett a könyvbemutatón

Fotó: Péter B. Árpád

A szakember évtizedek óta gyűjti a Hévízzel kapcsolatos dokumentumokat, s korábban évente két-két kötettel jelentkezett, most azonban a Covid és a háború okozta gazdasági nehézségek miatt több esztendő kihagyás után tudta – a hévízi és az alsópáhoki önkormányzat, illetve szállodák, vállalkozások és magánszemélyek támogatásával – kiadni helytörténeti munkáját, amely az uniós tagság első éveit mutatja be.

Dr. Szántó Endre a kötetben érinti például a helyi politikát, a fejlesztéseket, az idegenforgalmat, az oktatást, a kulturális, egyházi és sportélet történéseit, valamint a tóhoz és a fürdőhöz kapcsolódó beruházásokat. A kötetbemutatón elárulta, minden rész borítójának más-más, az adott korszakhoz köthető színt választott, a sorozat hetedik darabja – utalva uniós tagságunk kezdetére – kékben pompázik. Megelőlegezte: a nyolcadik rész, amely 2010-től napjainkig dolgozza fel Hévíz történetét – narancssárga lesz…

Dr. Szántó Endre Hermann Katalinnal, a Festetics György Művelődési Központ igazgatójával beszélgetve leszögezte, a kötetben nagy port kavart ügyeket is feldolgoz, törekedve a történeti pontosságra, elfogulatlanul, hiszen a történész – ha hiteles akar maradni – nem engedheti meg a magánvélemény luxusát.

A délután során – amelyen Király Erika működött közre, felolvasva számos kortörténeti szellemi csemegét – Sebők András, a Széchenyi István Polgári Kör elnöke is felidézte e korszakhoz kötődő emlékeit, majd felajánlotta kutatásra az általa összegyűjtött, főként a szállodaélethez fűződő, illetve a város híres vendégeinek gondolatait tartalmazó vendégkönyveit, amelyeket egy korábbi kiállításon már megismerhettek az érdeklődők.

Dr. Szántó Endre a 136 oldalas ismeretterjesztő monográfia kapcsán azt mondta: ebből az időszakból roppant érdekes, hogy 2006-ban nagyon szoros eredmény született a helyi választáson, mindössze 15 voks döntött a polgármesteri címről. A kötet bemutatja a kampányidőszak pezsgő történéseit is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában