A programban 2081 háztartás regisztrált

2023.08.01. 14:00

A hónap végéig lehet átvenni az ingyenes LED-eket

Hétfőtől péntekig 9 és 12, illetve 13 és 17 óra között kereshető fel a VMK-ban a cserepont.

Arany Gábor

Volner Jánosné (j) az elsők között kapta meg az energiatakarékos izzókat Tóthné Horváth Esztertől

Fotó: Arany Gábor

Kedden délelőtt a nyitás után pár perccel már a bejáratig kígyózó sor jelezte, elkezdődött a LED-csereprogramban az izzók átadása az igénylőknek a Keresztury VMK-ban.

Az európai energiaválság első jeleit érzékelve az önkormányzat komplex programot indított el a káros következmények kivédésére, enyhítésére. Ezt Balaicz Zoltán polgármester fogalmazta meg az ingyenes LED-csere kapcsán tartott tájékoztatón. A városi intézményekben lezajlott energiahatékonysági fejlesztések mellett döntöttek a lakosság támogatásáról is, idézte fel. Ennek egyik eleme például, hogy rászorulók havi 5-15 ezer forintot kaphatnak az áram-, illetve gázszámlájuk kifizetéséhez. További segítséget jelent a lakosság, illetve a társasházi közösségek számára meghirdetett ingyenes LED-csereprogram. A lakossági akcióban április 15. és május 31. között 2081 egerszegi háztartás regisztrált a szükséges adatok, és a villanyszámla benyújtásával. Ez utóbbiból számította ki a programot koordináló Cyeb Kft. a fényforrások mennyiségét. Mivel általában a háztartási áramfogyasztás mintegy harmadát teszi ki a világítási energia, ez alapján 25 ezer fehér, meleg fényű, energiatakarékos LED-égőt szállított a városba a magyar tulajdonú, energiahatékonysági beruházásokat menedzselő cég, mégpedig térítésmentesen, csak a fuvart fizette az önkormányzat. Akadt igénylő, aki három, és olyan is, aki ötven darabra vált jogosulttá.

Kedden kezdték kiosztani a lakossági LED-csereprogramban az energiatakarékos fényforrásokat a Keresztury Dezső VMK-ban. Ennek kapcsán Balaicz Zoltán hangsúlyozta, a régi izzókat nem kell leadni, ezeket ne is vigye senki magával az átvételhez. 

Bali Zoltán alpolgármester felhívta rá a figyelmet, hogy augusztus végéig van lehetőség átvenni a LED-izzókat, tehát ez idő alatt mindegy, mikor veszi át, aki regisztrált a programban. Hétköznapokon hétfőtől péntekig 9 és 12, illetve 13 és 17 óra között lehet felkeresni a VMK-ban a cserepontot.

Hozzátette: a társasházak számára meghirdetett LED-csereprogramban várhatóan szeptembertől lehet majd regisztrálni. 

Bali Zoltán úgy látja, az energiaválság hatására hozott döntések eredményeként 30-40 százalékos megtakarítást sikerült elérni a világítás költségein az önkormányzati intézményeknél. Ezt történt a Keresztury VMK-ban is, ahol a fényforrásokat cserélték le.

Flaisz Gergő, az intézmény vezetője hangsúlyozta, az átvételhez szükséges a személyi igazolvány, a lakcímkártya, valamint az energiatakarékossági megállapodás 6. oldala, tehát az aláírt átvételi nyilatkozat. Ezen szerepel az is, milyen típusú izzóból hány darab jár. Fontos: csak a regisztrált személynek adják ki a LED-égőket. Ha valaki mégis más nevében akar eljárni, akkor két tanúval hitelesített meghatalmazást kell bemutatnia. Az átvétel után még helyben ellenőrizni kell az izzót, mert a sérült helyett másikat adnak. Ha otthon derül ki, hogy hibás, nem működik a fényforrás, akkor azt kicserélik.  Flaisz Gergő külön kiemelte: mindenki megkapja a számára jóváírt mennyiségű LED-izzót, nem fordulhat elő, hogy a készlet kifogy. Szólt arról is, hogy a kiírásban szereplőn megadott teljesítménytől eltérő égők érkeztek. Ezek kisebb teljesítmény, áramfelvétel mellett ugyanakkora fényerőt biztosítanak, tehát még takarékosabbak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában