Hírösszefoglaló

2023.06.29. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Tóth Renáta igazgató, Farkas Gábor Farkas, az OSZK munkatársa és Kiss Gábor főkönyvtáros a Budai Krónika hasonmás kiadásával

Fotó: Pezzetta Umberto

A természettudományos képzést népszerűsítik Nagykanizsán

A természettudományos képzés jövőbeni népszerűsítése érdekében együttműködési megállapodást kötött egymással Nagykanizsán a Pannon Egyetem és a helyi Batthyány Lajos Gimnázium vezetősége. A dokumentumot a felsőoktatási intézmény részéről Csillag Zsolt kancellár és dr. Gelencsér András rektor, a gimnázium képviseletében Györek László igazgató látta el kézjegyével. A megállapodás aláírása kapcsán a felek kiemelték: annak elsődleges célja, hogy tehetséges fiatalok számára lehetőséget biztosítsanak a természettudományos területen megszerzett elméleti tudásuk gyakorlatban történő alkalmazására. Ennek érdekében kémia, biológia, földrajz és informatika, illetve körforgásos gazdaság tématerületeken külön foglalkoztatásokat szerveznek. Az együttműködés keretében a Pannon Egyetem többek közt azt vállalja, hogy a környezeti nevelést célzó jövőbeni előadásokkal és gyakorlati foglalkozásokkal népszerűsíti annak fontosságát, ezáltal is elősegítve a fiatalok környezettudatos szemléletének formálását, valamint a környezettudatos magatartás mielőbbi kialakulását. A Batthyány Gimnázium pedig ezzel összhangban azt garantálja, hogy a fent nevezett tématerületek mindegyikében népszerűsíti az egyetem által szervezett szakmai rendezvényeken, programokon és versenyeken való részvételt.

Járdafelújítás Zalaegerszegen a Gasparich utcában

Újabb szakaszon újították fel a járdát Zalaegerszegen a Gasparich utcában, ahol a munkálatok már korábban elkezdődtek. A fejleményekről a helyszínen tartott tájékoztatót Makovecz Tamás önkormányzati képviselő és Szabó János, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoport közútkezelő szakreferense. Mint elhangzott, a térségben 2021-ben kezdődött el a járdák alatt húzódó gázvezetékek rekonstrukciója. Ennek eredményeként a Puskás Tivadar utcában 230 méteren, míg a Gasparich utcában a Ganz techikumtól a 37-es számú házig 175 méteren újították fel a járdát a közmű cseréje után. Tavaly itt folytatódtak a munkálatok a Platán sortól Landorhegy felé a délkeleti oldalon. Lakossági kérésre a Gasparich utca 13-ig már 2022-ben megtörtént a rossz állapotú járda felújítása, átépítve az alépítményt is. Az útcsatlakozásokat akadálymentesítették, két csatornafedlapot cseréltek ki, az egyik képes a csapadék elnyelésére is. A munkálatokat ez évben folytatták a Gasparich 13. északi oldalán, ahol a már balesetveszélyesnek mondható járdát 48 méter hosszban teljesen elbontották, majd 10 centis beton alépítménnyel újjáépítették. Ennek a két, összesen 81 méter hosszú járdaszakasz felújításának költsége meghaladta a 7,8 millió forintot.

A zalaegerszegi megyei könyvtár kapta meg először az 550 éve nyomtatott első magyar könyv hasonmás kötetét

Az első magyar könyv, a Chronica Hungarorum (Budai Krónika) kinyomtatásának 550. évfordulója alkalmából kézbe vehető a mű hasonmás kiadása, azaz fakszimiléje latin, magyar és angol nyelvű kísérőkötettel együtt, sorszámozott változatban. A 350 bibliofil példány gépi kötéssel készült, borítóján – Hess András betűinek felhasználásával – arany prégnyomással, míves fatokba került. Ennek egyik példányát szakmai előadással kísért ünnepélyes keretek között adta át a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak a kiadást gondozó Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) munkatársa, Farkas Gábor Farkas történész. A kivételes alkalomra összegyűlt hallgatóságot Tóth Renáta, a bibliotéka igazgatója köszöntötte, ezután a vendég minden részletre kiterjedő beszámolójából bontakozott ki a hasonmás kiadvány története, az eredeti könyv sorsa, és a nyomdász, Hess András életútja, valamint az 550 évvel ezelőtti, Mátyás korabeli politikai események, melyek jelentősen befolyásolták az első magyar könyv létrejöttét. A nemzetközi kitekintésben a XV. századi könyvnyomtatás korabeli viszonyaiba is betekintést nyerhettünk, kiderült, az 1400-as években 18 országban, 210 városban tudtak könyvet nyomtatni, köztük van Buda és Pozsony. Ami jelzi, hazánk lépést tartott a kor fejlődésével, az európai nyomdák közt az elsők közt szerepel – Amerikában csak 1640-ben nyomtattak először könyvet.

A zalaegerszegi Deák Ferenc Technikum diákjai a „Közös ügyünk az ápolás” országos versenyen 5. helyen végeztek

A zalaegerszegi Deák Ferenc Technikum 10. A osztály tanulói, László Szilvia tanárnő támogatásával, szakmai őrködésével vágott bele a Magyar Ápolási Egyesület és a Szolnoki Szakképzési Centrum “Közös ügyünk az ápolás” címmel hirdetett szakmai versenyébe, mely tíz és tizenegyedik évfolyamos egészségügyi szakképzésben tanulókat szólított meg és hívott versenykalandra. Az online forduló után a versenyre országosan jelentkezett 143 csapatból 10 csapatot hívtak a szolnoki döntőre, köztük Dunántúlról egyedüliként a 10. A csapatát, méghozzá összesítésben a 6. legjobb eredménnyel. A 143-ban volt egyébként több zalai együttes is. A három fős csapat tudását, elhivatottságát jelzi, hogy az online fordulóból mindössze csak 3 pontot veszítve jutottak tovább, a döntőben pedig csupán az egy évvel idősebbek, azaz a több elmélettel, több gyakorlattal a hátuk mögötti 11. osztályosok tudták megelőzni őket, így végeztek az 5. helyen. A lányok ezekben a hetekben a gyakorlati idejüket töltik a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház különböző osztályain.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában