Rendhagyó irodalomóra, kiállítás, körtefa

2023.06.07. 15:30

PetőFieszta Nagylengyelben

A település saját szervezésű „PetőFieszta” kulturális és irodalmi rendezvénysorozata keretében újabb programokat tartottak az elmúlt időszakban, számolt be róla portálunknak Scheiber Veronika művelődésszervező.

ZH

A bútorfestő hölgykoszorú és gyönyörű alkotásaik

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló „Petőfi 200” programban Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor tartott rendhagyó irodalomórát a gellénházi Dr. Papp Simon Általános Iskolában. A 7-8. osztályosoknak különleges élményben volt része. Nemcsak a költő műveiből hangzottak el részletek, hanem érdekes tények és legendás történetek is színesítették a „Toldi írójához elküldöm lelkemet” című előadást. Annyira egybeolvadt az előadó és Petőfi alakja, hogy adódott néhány olyan pillanat, amikor a hallgatóság hirtelen el sem tudta dönteni, hogy Petőfi Sándor vagy Tóth Péter Lóránt gondolatait hallja éppen. Az egykor maga is pedagógusként dolgozott versvándor igyekszik megtalálni az utat minden korosztályhoz. A nyári vakáció előtti néhány hétben, az elcsigázott tinédzserek esetében ez különösen nehéz feladat volt. A személyes példákkal és interakciókkal tűzdelt előadás mégis sikeresen közelebb hozta a 200 éve született költő alakját a XXI. századi ifjakhoz. 

Kedvező volt az időjárás, csak buborék hullott az égből


A programhoz kapcsolódóan kiállítás nyílt a Kis Göcseji Kincsesházban, amely megidézi Petőfit és korát. Az ismeretterjesztést szem előtt tartva a szervezők irodalmi kvízzel és interaktív játékokkal készültek az iskolás korosztály számára. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház kincseket rejtő kelléktárából és bútorraktárából kölcsönzött tárgyak pedig segítenek a múltba repíteni a látogatókat. 

Tóth Péter Lóránt közelebb hozta a költő alakját a diákokhoz


A Petőfi-emlékév nagylengyeli programjainak különleges kiegészítése, hogy a Magyar Kultúráért Alapítvány felhívásához csatlakozva a település a pórszombati Kovács Gyula pomológus által oltott facsemetét, Petőfi körtefáját tudhatja magáénak. Az Életfa Nagylengyeli Óvoda-Bölcsőde Tündérkertje több más facsemete mellett ezzel a speciális példánnyal is bővült a tavasz folyamán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában