Helyi közélet

2023.06.11. 16:13

Mura menti horvát piknik

Közösségerősítő szándékkal rendezi meg évről évre a Mura menti horvát piknik elnevezésű baráti találkozóját a letenyei horvát nemzetiségi önkormányzat. A helyi kastélyparkban szombaton megtartott programon hazai résztvevők mellett horvátországi vendégek voltak még jelen.

Gyuricza Ferenc

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő (balról), Gyuricz Mária, a tótszerdahelyi Turul Zoltán, a horvátországi Donji Hrastanból érkezett Antun Novak és a hodosáni Blagus Stepan a letenyei rendezvényen Fotó: Gyuricza Ferenc

A nemzetiségi önkormányzat elnöke, Gyuricz Mária lapunknak elmondta: az idei találkozó már a 16., s a programja nagyjából megfelel a korábbiaknak, azaz a délelőtt folyamán közös főzést szerveznek, míg délután kulturális műsorok révén mutatják be egymásnak hagyományaikat. Mindezek mellett baráti beszélgetések során igyekeznek a kapcsolataikat erősíteni. 

- A rendezvény legfőbb célja a közösség összekovácsolása, a határon átívelő kapcsolatok erősítése, így minden évben hívunk horvátországi partnereket, barátokat, s a dél-zalai, horvátok lakta térségből is rendszeresen érkeznek hozzánk vendégek – folytatta Gyuricz Mária. – Nagyon fontos számunkra továbbá a kultúránk, a nemzetiségi hagyományok megőrzése, a találkozó erre is lehetőséget kínál.  

A piknik délutáni kulturális műsorának egyik közreműködője a letenyei horvát nemzetiségi kórus volt, amelynek tervei között szerepel egy fellépő viselet elkészíttetése. Az elnök elmondása szerint arra már nincs lehetőség, hogy a népviseletet megvásárolják, azt csak elkészíttetni lehet. Az idő azonban sürgeti őket, hiszen egyre kevesebb az olyan személy, akinek ismerete, tudása megvan még ahhoz, hogy megvarrja azt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában