Helyi közélet

2023.06.11. 19:15

Átadták a felújított babosdöbrétei volt kastélyt

Új tetőszerkezetet kapott, és a külső homlokzata is megújult a babosdöbrétei volt Skublics kastélynak, amely hosszú ideje közösségi funkcióknak az helyet.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Pezzetta Umberto

A Magyar Falu Program 2 pályázata segítségével megújult épületet június 11-én vasárnap avatták fel. Szinayné Csarmasz Bernadett polgármester lapunknak adott tájékoztatójában elmondta, a 21 millió forintot jelentő pályázathoz a felújítás alatt menet közben kiderült plusz feladathoz az önkormányzat másfél millió forintot biztosított, de így is hálásak a zalai kivitelezőknek, akik a községhez kötődve precíz munkát végeztek. Az épület az 1800-as években épült a Skublics család megrendelésére, majd iskolaként, kulturális rendezvényeket, bálokat tartottak benne, s működött a vendéglátó ipari egység is. Néhány éve újították fel az orvosi rendelőnek használt szárnyat, a jövőben a polgármesteri irodaként funkcionáló helyiségeket szeretnék kifesteni, de már így is ismét a falu éke a a könyvtárat és a Babosdöbrétei Élő Hagyományőrző Egyesület (BÉKE) termét is befogadó épület. A vendéglátásra alkalmas, az egykori Pince söröző területét is szeretné tovább működtetni az önkormányzat, erre keresik a vállalkozó kedvű, a falusi vendéglátást kedvelő szakembert. 

Vigh László országgyűlési képviselő az avatáson elmondta, az utak, járdák, középületek megújítását célzó Magyar Falu Program nagy előnye, hogy a sikeres pályázat után az önkormányzatok azonnal megkapják a pénzt, így nem jelentenek számukra terhet az építkezések megkezdésekor az anyagiak. A fejlődést mutatja, hogy mára trendi lett a fiatal családok körében falun élni, a zalai községekben kelendők a házak.

A felújított Skublics kastélyt a vasárnapi ceremónián Szalai Attila plébános is megáldotta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában