Múzeumok éjszakája

2023.06.21. 16:30

A leghíresebb magyar lánglovagról a MOGIM-ban

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum idén a tűz témája köré szervezte a Múzeumok éjszakája programját. Június 24-én, szombaton 19 órakor Boros Ferenc „Kuvait tüzei 1991” című előadásában a „Big Wind” bevetéséről beszél.

Mozsár Eszter

Felvételünkön a hatalmas "Big Wind", amelyet Kuvaitban vetettek be a magyar csapatok.

Az okleveles olajmérnök személyesen vett részt és irányította magyar csapatait a kitöréselhárítás munkálataiban. A „Páncélos tűzoltó” néven ismert turbó-reaktív oltógép kettő MiG-21 sugárhajtóművel volt felszerelve, így oltották a hatalmas tüzet. Mint köztudott, az Öbölháború vége felé, 1991 január-februárjában Szaddám Huszein csapatai olajkutak felgyújtásával igazi katasztrófát idéztek elő a térségben. Mintegy 6-700 olajkutat gyújtottak, illetve robbantottak fel. Az első kút eloltásáig legalább 3 hónap telt el, míg az utolsó kutakat 11 hónap elteltével sikerült eloltani.

Az előadás után a Pokol tűzoltói című filmet láthatja a közönség a műveletről. Eichinger Attila igazgató arról tájékoztatott, hogy megkeresésükre és nagy örömükre a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is csatlakozik a rendezvényhez. A lánglovagok segítségével 17 és 19 óra között tálcatüzet lehet majd oltani, illetve lesz füstsátor, online tűzvédelmi teszt és gépjárműfecskendő-bemutató, valamint bohócfal is.

A program végül a témához kapcsolódóan szabadtéri és beltéri tárlatvezetéssel zárul. Emellett társasjáték és múzeumi makettautó-készítés várja a gyerekeket. A múzeumba belépés ezúttal a skanzentől függetlenül, támogatói jeggyel lehetséges.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában