Összefoglaló

2023.05.25. 17:59

Harminc éve Zalaegerszegen a Schneider Electric, Gál Melinda kiállítása, új játszótér épült Keszthelyen – híreink a térségből

Mozsár Eszter

A Bolyai-iskolában nyílt kiállítása az autodidakta festőművésznek, Gál Melindának

Fotó: Szakony Attila

ZALAEGERSZEGI HÍREK

Elkezdődött a kétnapos GreenTech konferencia

Lantos Csaba energiaügyi miniszter fővédnökségével és köszöntőjével csütörtökön reggel elkezdődött a GreenTech konferencia kétnapos programsorozata a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. A szervezők negyedik alkalommal hívták életre a Zöld energia és fenntarthatóság szakkiállítását – tudósít a zaol.hu. Minden eddiginél több érdeklődőt vonz az idei GreenTech, ahol a megnyitón a tárcavezető kiemelte: Magyarország célja az energiafüggetlenség megteremtése, ugyanis hazánk egyelőre 76 százalékban függ – főként a földgáz és kőolaj tekintetében – a külföldi államoktól, beszállítóktól. A kormány kiemelt stratégiai célja, hogy kiaknázza az alternatív villamos energiát, növelje a termelő- és tárolókapacitásokat, valamint 160 milliárd forinttal támogatja a hazai energetikai hálózatfejlesztést, modernizálja az elavult infrastruktúrát. Az ingyenes szakmai találkozón több mint 80 kiállító vesz részt, hat kerekasztal-beszélgetés, tíz szakmai előadás, mintegy húsz iparági bemutató várja az érdeklődőket. A legújabb elektromos és hibrid járműveket is megtekinthetik, kipróbálhatják a résztvevők a tesztpályán, valamint közel 800 diáknak szerveznek pályaorientációs programokat. Újdonságként húsz ország részvételével B2B vállalkozói fórumot is tartanak.

30 éve működik Zalaegerszegen a Schneider Electric

Több milliárdos fejlesztést hajt végre a Schneider Electric Zalaegerszegen, hangzott el a gyáregység megyeszékhelyi jelenlétének 30. évfordulója alkalmából tartott szerdai ünnepségen – olvasható a Zalai Hírlapban. Több mint 5 milliárd forintnyi, kapacitásnövelő és környezetvédelmi beruházási program zajlik a Schneider Electric zalaegerszegi MG Zala üzemében. Nyár végére termelésbe állnak azok az automata szerelőgépek, amely beszerzését már elindították félmilliárd forintból. A kismegszakítók gyártásához és végszereléséhez új gyártósorokat szereznek be 4,3 milliárd forintból. További félmilliárdot terveznek költeni gyármodernizálásra és a hegesztések automatizálására. Május elején elindult a gyár új hűtési-fűtési rendszerének telepítése, földgázt nem fognak használni, az autóflottát elektromosra cserélik. Ezzel az MG Zala nettó zéró szén-dioxid-kibocsájtású gyár lesz, elsőként a városban.

Elsősegélynyújtásból versenyeztek a fiatalok Zalaegerszegen

Csecsemő újraélesztése is várt szerdán az elsősegélynyújtó-verseny résztvevőire. A Magyar Vöröskereszt idén 51. alkalommal rendezte meg a felmenő rendszerű megméretést, amelynek megyei döntőjét Zalaegerszegen, a Mindszenty Sportközpontban tartották – írja a Zalai Hírlap. Preisz Péter, a karitatív szervezet megyei elsősegélynyújtó koordinátora arról számolt be, hogy két-két gyermek és ifjúsági csapat került a döntőbe, valamint versenyen kívül vett részt a Mindszenty-iskola felnőtt csapata, amely tavaly harmadik helyet ért el az országos döntőben. A megszokott tematika szerint az elsősegélynyújtáshoz és a Vöröskereszthez kapcsolódó elméleti kérdéseket firtató két állomás mellett további négy helyen a versenyzők rátermettségét mérték fel. Ezért megint sokkoló helyzetekben kellett helytállni az ötfős csapatoknak.

NAGYKANIZSAI HÍREK

Gál Melinda kiállítása a nagykanizsai Bolyai-iskolában

A nagykanizsai Bolyai-iskola galériájában május 31-ig látogatható Gál Melinda autodidakta festőművész Az alkotás szeretete című kiállítása – írja a zaol.hu. Gál Melinda szakmáját, hivatását tekintve nem festőművész, hanem műkörömépítő. Viszont ott is az alkotás vezérli: Melinda szeret szépet alkotni. Az alkotó legjobb ismerője, művészetének fő támogatója, Lengyák István, a Hevesi-iskola galériájának vezetője arról beszélt, az alkotó miként jutott el a körmöktől a pasztell festményekig. munkái az eltelt idő alatt egyre kifinomultabbá, szebbé, kifejezőbbé váltak. Fotó realista – sok esetben ábrándozó, romantikus felhanggal töltött – pasztellrajzai (legyenek azok felnőttet, vagy gyermeket ábrázoló portrék, állatábrázolások, életjelenetek, tájképek) – egyre tökéletesebbek, mondta a galériavezető.

Részben újrahasznosított műanyagból készültek a kanizsai alapítvány projektjének keretében megépített afrikai iskola téglái

A nagykanizsai székhelyű Imro Alapítvány első benini projektje célba ért. Nemrégiben partnereikkel közösen átadták az afrikai Bohicon város Környezeti Nevelési Központját, mely egyben Benin első környezetvédelmi iskolája is – tudósít a Zalai Hírlap. A kanizsaiak projektjének keretében megépített iskola téglái részben újrahasznosított műanyagból készültek, ezzel példát mutatva a hulladék-újrahasznosítás gyakorlati megvalósulására. Az iskolaavatást követően útjukat az École Maternelle 2 belvárosi óvoda irányában folytatták, ahol átadták a Nagykanizsai Központi Óvoda tagintézményei által gyűjtött 750.000 Ft értékű adományt, valamint Bohicon polgármesterével közösen bejelentették az óvoda felújítási munkálatainak közelgő elindítását, melyhez a Hungary Helps Program is támogatással járult hozzá.

Családi napot tartottak a „Logi-Kuckó” tehetségműhely keretében a Hétszínvirág tagóvodában

A „Logi-Kuckó” tehetségműhely keretében a Hétszínvirág tagóvodában csütörtökön családi napot tartottak. A gyerekek a szüleikkel együtt próbálhattak ki számos új készségfejlesztő játékot- tájékoztat a zaol.hu. A tagóvoda nevelőközössége kiemelt figyelmet fordít az intézményben folyó tehetséggondozó munkára. Az intézmény tavaly a Nemzeti Tehetség Program speciális fejlesztést célzó programok támogatására benyújtott pályázatával 1 millió forinttal gazdagodott. A sikeres pályázatnak köszönhetően létrehozták a "Logi-Kuckó" logikai-matematikai tehetségműhelyet. A pályázati forrásból lehetőség nyílt az intézmény tárgyi eszközeinek bővítésére, valamint a szülőkkel közös élményprogramok megszervezésére.

KESZTHELYI HÍREK

Búcsúi ünnep a hévízi Szent Lukács Idősek Otthonában, Segítő Szűz Mária napján

Segítő Szűz Mária napján tartotta hagyományos búcsúi ünnepét a hévízi Szent Lukács Idősek Otthona, amelyben szentmisével és egy szalvétakiállítással köszöntötték az immár 21 éve működő intézmény lakóit és dolgozóit – olvasható a Zalai Hírlapban. Karácsonyné Kiss Enikő intézményvezető kiemelte: néhai Kiss Józsefné, aki mintegy hat évtizeden át mintegy 1500 különleges szalvétát halmozott fel, témánként rendszerezve, kategorizálva azokat. Szabó Zsolt Szilveszter, a gyenesdiási József Attila Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója kiemelte, a szalvéták például vendéglátóhelyekről, levelezőpartnerektől, más gyűjtőktől származnak, s a tágabb család is mindig eltett egyet-egyet az ünnepekre vásárolt, vagy kirándulásokról, utazásokról hazahozott különlegességekből, amelyek között a húsvéthoz, karácsonyhoz kötődő daraboktól a mese- és állatfigurás szalvétákon keresztül a virágos példányokig sok minden megtalálható.

Felújították a zalaapáti kálváriát, a padokat és a Golgota három keresztjét

A Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet dolgozóinak és több elítéltnek köszönhetően megújultak a zalaapáti templomkert stációi, padjai, valamint a Golgota három keresztjét megjelenítő fa kompozíció – tudósít a zaol.hu. Dely Dorottya Jézus keresztútját ábrázoló tűzzománc képeket készített a büntetés-végrehajtási szervezet védőszentje, Szent Adorján tiszteletére, még 2015-ben. A zalaapáti Szent Adorján-templom kertjében álló alkotás fából készült tartóoszlopait azonban az évek során kikezdte az időjárás, akárcsak az ott lévő padok ülőkéit. Az elmúlt hónapokban ezeket újították fel a Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet dolgozói, illetve a szabadságvesztésüket töltő elítéltek, akik úgynevezett jóvátételi munka keretében lecsiszolták, javították és újrafestették ezeket az elemeket. A restaurációban közreműködők több száz munkaórát fordítottak e nemes feladatra.

Új játszótér épült Keszthelyen

Átadták a Balatoni Múzeum új játszóterét. A létesítménnyel az intézmény régi álma vált valóra, hiszen az előzőt balesetveszély miatt 2020-ban le kellett bontani. Az idén 125 éves múzeum a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjában nyert támogatást, a projekt 11 millió forintból valósult meg. Az új játszótér építése még tavaly kezdődött. Az elemek fából készültek, három tornyot hoztak létre a kivitelezők. Ezeket mászókák kötik össze, amelyekre különböző játékos akadályokat szereltek. A pókhinta egyre népszerűbb, így számos játszótéren lehet már találkozni vele. Az eseményen elhangzott, az országban is egyedi ez a mesejátszótér, amely a jövőben múzeumpedagógiai foglalkozások színtere is lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában