Magas rangú elismerés

2022.11.29. 14:30

Magyar állami kitüntetés a muraszombati püspöknek

A határon túli magyar város védőszentje, Alexandria Szent Katalin ünnepén vehette át dr. Peter Stumpf muraszombati megyéspüspök azt a magas rangú kitüntetést, amit a magyar állam nevében még Áder János, már leköszönt köztársasági elnök adományozott neki.

Gyuricza Ferenc

Peter Stumpf muraszombati megyéspüspök

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A Magyar Érdemrend Középkeresztjével a 2006-ban létrehozott egyházmegye második főpásztorának a magyar és szlovén katolikus közösségek között kialakult kapcsolatok erősítése, továbbá Szent László király muravidéki kultuszának népszerűsítése érdekében végzett munkáját ismerte el Magyarország. A kitüntetést Novák Katalin jelenlegi köztársasági elnök megbízásából – számos szlovén és magyar egyházi méltóság jelenlétében – Máthé László Eduárd lendvai főkonzul adta át a muravidéki Beltinciből származó, jelenleg 60 éves püspöknek.  

A közelmúltban további szlovéniai közszereplőket is kitüntetett hazánk. Anton Balazsek volt lendvai polgármester a szlovéniai magyar nemzeti közösség érdekeinek védelme és anyanyelvhasználatának biztosítása érdekében végzett településvezetői munkájáért a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, míg Nova Gorica polgármestere, Miklavic Klemen az első világháborús Isonzó-menti ütközetekben elesett magyar katonák tiszteletére állított emlékmű létrehozásában vállalt szerepéért a Magyar Arany Érdemkeresztet vehette át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában