Lezárás a Mártírok útján

2022.07.26. 16:24

Elkezdődött a csatorna felújítása Zalaegerszegen

Csővel bélelik a csövet, röviden így írható le az a különleges technológia, amivel felújítják a megyeszékhelyi szennyvízhálózat két főgyűjtővezetékét.

Arany Gábor

Fotó: Arany Gábor/Archív

A munkálatok a hét elején kezdődtek, ezért a Mártírok útja Botfy Lajos és Vörösmarty Mihály utca közötti szakaszát lezárták, munkagépek jelentek meg.
Az útburkolat felbontása, feltárása nélküli rekonstrukcióról a kivitelező Aarsleff Hulín cég magyarországi területi képviselője, Mogyorós Mihály adott tájékoztatást. Mint elmondta, első lépésként teljesen kitisztítják a csatornát és felmérik az állapotát. A diagnosztika értékei alapján Németországban műfilcből, műszálból, polietilénből, polipropilénből, valamint üvegszálból legyártják a béleléshez használadó termoreaktív anyagot. Ez a béléscső mélyhűtött és vákuumozott állapotban képlékeny, ám felmelegítés után kikeményedik, tulajdonságai felülmúlják a csatornaépítéshez eddig használt anyagokét. Ezt a különleges tömlőt egy szennyvízaknán keresztül juttatják a csatornába, majd hidraulikus berendezéssel vizet préselnek bele, nyomás alá helyezik, ettől a kijelölt szakaszon végigér és feltapad a csatorna falára. Ezt követően a vizet felmelegítik 85 Celsius fokra, amitől a tömlő anyaga megkeményedik. A közel két napig tartó folyamat minden mozzanatát műszerekkel kísérik figyelemmel. Miután a béléscső eléri a kívánt szilárdságot, a visszahűtött vezetékben elindul a precíziós robot, amelyik kivágja az ingatlanok csatlakozásához szükséges nyílásokat.
A Mártírok útjának teljes, valamint a Petőfi Sándor utcának a Mártírok és a Bíró Márton utca közötti szakaszát érintő munkálatok várhatóan augusztus végére lezárulnak. Fontos: a felújítás alatt a szennyvízhálózat működése zavartalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában