Hasonló helyzetben

2022.04.30. 07:00

A zalai kisvárosok polgármesterei találkoztak

A 2019-es önkormányzati választások óta első alkalommal tartották meg a Zala megyei kisvárosok polgármestereinek hagyományos találkozóját. A 2015-ben útjára indított sorozat két éve a koronavírus-járvány miatt szakadt meg átmenetileg.

Gyuricza Ferenc

A találkozó résztvevői, hátul a polgármesterek, elöl a jegyzők

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Többek között erről is beszélt köszöntőjében Gyarmati Antal, a házigazda település, Zalalövő polgármestere, majd hozzátette, a találkozót azért tartják hasznosnak, mert a részt vevő települések közel azonos mérete miatt nagyjából hasonló nehézségekkel küzdenek, a kezelési módokról pedig tanulhatnak egymástól. Az eseményen szóba került a fluktuáció – ami a hivatalokat éppúgy érinti, mint a műszaki-­karbantartói állományt –, ami­nek az az oka, hogy az alacsony szintű állami normatívák miatt az önkormányzatoknál kevesebbet lehet keresni, mint a versenyszférában. 

Szó esett a pályázatokról is, elhangzott: az elbírálás hosszú, a tervezéskori árak jelentősen emelkedhetnek a végére, de probléma az energiaárak drasztikus növekedése is. Az egyetemes szolgáltatókhoz va­ló csat­lakozás némi könnyebbséget jelenthet, most ezen dolgoznak az önkormányzatok. 

Terhet jelent még a kisvárosi önkormányzatok számára a közműhálózatok állapota, egyes helyeken az ivóvízvezetékeket kellene mielőbb felújítani, máshol a szennyvíztisztítók korszerűsítésére lenne szükség. Ezeket a beruházásokat önerőből egyikük sem tudja megvalósítani. 

Az ukrán menekültek befogadása szintén szóba került, a jelenlévők közül ez Pacsa városát érinti a legnagyobb mértékben. 

A tárgyalások során egyedi problémákról is beszéltek a polgármesterek. Zalakaros számára jelentős bevételki­esést okozott a koronavírus-­járvány miatti gyengébb idegenforgalmi szezon, Pacsán pedig egy helyi szinten jelentős üzem leállása nyomán csökkent számottevően a helyi iparűzésiadó-bevétel. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában