Frissen Zalából

2021.10.06. 07:00

Horváth Károly-emlékpontot hoztak létre a lenti könyvtárban

Horváth Károly népzenekutató, pedagógus tiszteletére emlékpontot alakítottak ki a városi könyvtárban.

Korosa Titanilla

Ifj. Horváth Károly tanítványaival zenélt az avatón Fotó: Korosa

Horváth Károly, Zala megye meghatározó népzenekutatója 1954-ben került pályakezdő pedagógusként Hernyékre, évtizedeken át gyűjtötte a térségben a dalokat, népdalokat, pávaköröket alapított, később gyűjtött a Muravidéken is. Munkája során hatalmas méretű népzenei gyűjtemény jött létre magnószalagokon és kazettákon tárolva. Ezt az anyagot a szlovén-magyar Folk Music Heritage elnevezésű program keretében sikerült digitalizálni, illetve most létrejött Lentiben a népzenei találkozási emlékpont, ahol elérhetővé válik az érdeklődők számára a zenei gyűjtemény. Az emlékpont átadóján ifj. Horváth Károly népzenész emlékezett meg édesapjáról. Elmondta: Hernyék, ahol a gyűjtőmunkát kezdte, igazi ajándék volt, hiszen ott a születéstől a halálig minden eseményhez kötődő szokást tartottak.

Ifj. Horváth Károly tanítványaival zenélt az avatón Fotó: Korosa

Id. Horváth Károly Zala megye egyik meghatározó népzenekutatójává vált, munkásságát igazolja, hogy a népzenei gyűjteményének digitalizálása során közel 13 ezer dalt és népdalt mentettek le és mentettek át a következő generációnak, talán az utolsó pillanatban.

– Én afféle hídként közvetítem ezt az örökséget tanítványaimnak és azoknak a közösségeknek, amelyek értékek mentén próbálják az életüket szervezni. Úgy hiszem, ezt édesapám is így szerette volna – tette hozzá az avatón ifj. Horváth Károly.

A rendezvényen a Folk Music Heritage programmal kapcsolatban Horváth László polgármester tájékoztatott részletesen. Elmondta, hogy Lenti mellett a szlovén Beltinci, illetve a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia Népzenetudományi Intézete működött közre a projektben. A népzenei örökség digi­talizált anyagáról készült egy adatbázis is, illetve Beltinciben is létesült hasonló népzenei találkozási pont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában