Frissen Zalából

2021.06.25. 18:00

Bike Safe: Lentiben bárki regisztráltathatta kerékpárját

Pénteken a Templom téren bárki regisztráltathatta hagyományos vagy elektromos kerékpárját a rendőrség adatbázisába a Bike Safe szolgáltatással, emellett a rend őrei tájékoztatták az érdeklődőket a vagyon elleni bűncselekményekről, valamint azok elkerülésének lehetőségéről.

Korosa Titanilla

Nagyné Egyed Katalin és Nagy Lajos is regisztráltatta a kerékpárját, mellette Balogh Katalin főtörzsőrmester és Dányi József bűnmegelőzési előadó

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársai vették lajstromba a kerékpárok és tulajdonosaik adatait. Lentiben az utóbbi időben már havonta szerveznek Bike Safe regisztrációt. Az elmúlt hónapban és a tegnapi akció során összesen tucatnyi kétkerekű járművet regisztráltak.

A kerékpárok adatai így egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető adatbázisba kerülnek, ez egy későbbi bűncselekmény esetén megkönnyíti a hatóságok munkáját. A nyilvántartási rendszer segítségével beazonosíthatóvá válnak a kerékpárok és így azok nagyobb valószínűséggel visszakerülhetnek jogos tulajdonosaikhoz.

A biciklis regisztráció mellett vagyonvédelmi tanácsadásra is sor került méghozzá egy kávé mellett, hiszen a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a rendőrség közösen indított Police Café elnevezésű prevenciós programjának lényege, hogy az érdeklődők egy kávé elfogyasztása mellett kötetlenül beszélgethetnek a rendőrség szakembereivel, a biztonságérzetüket leginkább befolyásoló helyzetekről, eseményekről.

Nagyné Egyed Katalin és Nagy Lajos is regisztráltatta a kerékpárját, mellette Balogh Katalin főtörzsőrmester és Dányi József bűnmegelőzési előadó Fotó: A szerző

A járókelőkkel olyan hasznos tanácsokat osztottak a meg a rendőrök, hogy minden esetben tartsák zárva a kaput, bejárati ajtót még akkor is, ha otthon tartózkodnak, vagy éppen a kertben, udvaron tevékenykednek és az ajtóra szereltessenek jó minőségű biztonsági zárakat, láncot, és használjanak is. Alakítsanak ki a lakókörnyezettel jó kapcsolatot, ne tartsanak otthonukban nagyobb mennyiségű készpénzt, nagyobb értékű ékszereket. Továbbá ne engedjenek be idegent, ne tegyék otthonuk kulcsait a bejárat közelébe, soha ne adjanak át pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokonának „megbízásából” kéri azt. Külön felhívták a figyelmet az „unokázós” csalókra, akik tranzakció végrehajtását kérik tartozásra hivatkozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában