Frissen Zalából

2021.04.28. 13:00

Zalaegerszegen is indul nemsokára a Mária Rádió

Az evangéliumi üzenet és a keresztény értékrend közvetítése a Mária Rádió elsődleges feladata, ám szívesen hírt adnak civil és kulturális csoportok tevékenységéről, gazdasági témákról, társadalmi kezdeményezésekről, s segítenek a nehéz helyzetben lévőknek. Jó hír, hogy nemsokára Zalaegerszegen is fogható lesz adásuk, a műsorkészítéshez pedig jelentkezőket várnak.

Mozsár Eszter

Adás készül a rádió stúdiójában

Fotó: Mária Rádió

A közösségi rádió világszerte önkéntességből tartja fenn magát. Habsburg Mihály 1997-ben kezdeményezte a Világcsaládnál, hogy segítsék a magyar rádió elindulását. 1998-ban megalakult a Magyar Rádió Alapítvány, amely azóta is adományokat gyűjt a működtetéshez. 2005-ben ötven önkéntessel tartották az első munkatalálkozót, 2006 január 15-én kezdődött az adás. Reklámot nem sugároznak, napi politikával nem foglalkoznak, ezt mindenhol hangsúlyozzák. A világ legnagyobb, harminc éves közösségi rádió hálózata minden földrészen, közel negyven országban megtalálható. Katolikus szellemiségű, de nem tagja a katolikus egyháznak, azaz anyagilag és jogilag nem függnek tőle. A legfelsőbb szinten elismert a missziós tevékenységük, ugyanis Szent II. János Pál pápa óta az egyházfők áldásával végzik munkájukat.

- Jelenleg 4 millió hallgatónk van, s egyre többen lesznek – válaszolt megkeresésünkre Osvay Péter régiós koordinátor. – Nyáron három helyen indul újabb adás, Zalaegerszegen az FM 104,4 MHz frekvencián, ezen kívül Kaposváron és Nyíregyházán szólalunk meg. Műsoraink alapvetően három kategóriába sorolhatóak. Imádság, tanítás, valamint az életvezetés. Ez utóbbi az élet minden területére kiterjed. Van egy fontos műsorelemünk még, az pedig a tanúságtétel, a jó példák, jó gyakorlatok bemutatása, akár egyéni, akár közösségi szinten. Kiemelten foglalkozunk a családokkal, a házastársi kapcsolat megerősítésével, a gyerekneveléssel, a kultúrával és a teremtésvédelemmel, ami a mi olvasatunkban a környezetvédelmet jelenti. Van továbbá gazdasági műsorunk, ahol olyan üzletemberekkel, oktatókkal beszélgetünk, akik a keresztény elvek alapján élik mindennapjaikat. Ezen kívül nagyon sok szabadidős programajánlatunk van.

Adás készül a rádió stúdiójában
Fotó: Mária Rádió

- Jelenleg hány kollégával dolgoznak?

- Az indulásnál ötvenen voltunk, ma már 1500 önkéntes tartozik hozzánk országos szinten. Úgy épülünk fel, mint egy nagy vállalat, vannak vezetők, régiós koordinátorok és műsorkészítők. Eleinte sokan szkeptikusak voltak, hogy kevesen lesznek, akik idejüket, munkájukat ajánlják fel a cél érdekében, de tévedtek és 16 éve töretlenül működünk, létezünk. Ez azt mutatja, hogy nagy igény van a munkánkra. Folyamatosan bővül a csapatunk, lefedettségünk itthon és világszerte. Sem gazdasági válság, sem pandémia nem hátráltatja fejlődésünket. Remélem, hogy Zalaegerszegen is elégedettek lesznek a hallgatók. Nagy szeretettel várjuk az együttműködőket, a műsorkészítőket, mindenkit, akinek fontos a közjó. Számos civil, karitatív, családsegítő szervezettel, alapítvánnyal tartjuk a kapcsolatot, tulajdonképpen ingyenes műsoridőt ajánlunk. A rádiónk olyan, mint egy színház, mi adjuk a színpadot, a világítást, a hangosítást, a partnereinknek csupán a színdarabot kell összeállítani és előadni. Ingyenes képzéseket szervezünk, ahol a műsorkészítés megtanulható, ez további hozzáadott értékünk, az elmúlt évek tapasztalata alapján állítottuk össze. A járvány és a korlátozások idején online tréninget tartottunk. A zalaegerszegi indulásról és tervekről április 30-án pénteken 17 óra 30 perckor szervezünk online közönségtalálkozót, amire a [email protected] címen lehet jelentkezni. Az információkért kövessék a közösségi oldalainkat.

Osvay Péter, a Mária Rádió régiós koordinátora

Osvay Péter végül elmondta, dr. Szabó Tamás elnök három célt fogalmazott meg az induláskor, amihez azóta is tartják magukat. Szeretnék megszólítani azokat, akik a hit peremén élnek, valamint minőségi rádióadásra törekednek zenében, megszólalásban, a magyar nyelv használatában, a tanításhoz való hűségben. Nem utolsó sorban pedig országos médiumként 5 millió embert kívánnak elérni a földi frekvenciákon.

A közönségtalálkozóhoz ezen a linken lehet csatlakozni.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-indulo-maria-radio-online-bemutatkozasa-zalaegerszegen-5132071/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában