Koronavírus Zalában

2021.04.19. 14:45

Mutatjuk Zala megye legfrissebb járványügyi híreit Balaicz Zoltántól

Balaicz Zoltán 2021. április 19-i járványügyi tájékoztatását változtatás nélkül közöljük.

zaol.hu

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

Fotó: ZH Archívum

Zala megyében 2020. március óta mostanáig 16.668 személy fertőződött meg. 2021. január 1-je óta 6.312 fő kapta el a vírust a megyében. 2021. január 1-je óta 67-en haltak meg a vírus következtében a megyében. 2021. január 1-től számítva a gyógyultak száma 4.329 fő, a jelenleg aktív fertőzöttek száma 1.916 fő. Az 1.916 aktív Zala megyei fertőzött közül 713 fő a zalaegerszegi járásban lévő településeken él, 1.203 fő más települések lakója.

Városunkban ma bölcsődébe 291 gyermeket vittek. A mai napon újra megnyíltak az óvodák, valamint az általános iskolák alsó tagozatai. Zalaegerszegen a mai napon 1.125 kisgyermeket vittek szüleik óvodába (ez az összes, 1547 zalaegerszegi óvodás 72,7 százaléka). Az egyházi fenntartású Szent Család Óvodában a mai napon 66 a gyermekek létszáma. Közel 2 ezer diákot pedig az általános iskolák alsó tagozatába. A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban ma 187 alsó tagozatos diák jelent meg, 2 felső tagozatos diáknak igényeltek ügyeletet. Az általános iskolák felső tagozatai, valamint a középiskolák május 10-én fognak újból megnyitni. A szociális étkeztetést elvihető, illetve kiszállított ebéd formájában ma 270 fő vette igénybe. A „Segít a város” időseket támogató programba eddig 15 fő kapcsolódott be.

Továbbra is Zala megyében és azon belül Zalaegerszegen a legjobb a helyzet országos összehasonlításban. A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, a zalaegerszegi intézményegységben jelenleg összesen 122 covidos beteget ápolnak, akik közül 17 beteg van az intenzív osztályon, 89 fő nem igényel intenzív ellátást, 16 covid-gyanús beteg pedig megfigyelés alatt áll és a teszteredményüket várják. Valamennyiüknek gyors és teljes gyógyulást kívánunk, a kórház minden vezetőjének, orvosának, ápolójának és dolgozójának pedig köszönjük az áldozatos munkájukat! Közös érdekünk, hogy ezek a kedvező Zala megyei és zalaegerszegi számok ilyenek is maradjanak, ezért most rendkívül fontos a védelmi intézkedések betartása, a személyes higiénia, a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, a helyes maszkhasználat (az orrot is takarnia kell), a távolságtartás, valamint a minél nagyobb arányú átoltottság. Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/emmi-favipiravir-felirasan-embereletek-mulhatnak

2021. tizenötödik hetében a szennyvízminták alapján Zalaegerszegen a koronavírus koncentrációja mérsékelt, a tendencia stagnáló. Részletek: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/1082-15-het-lassu-csokkenest-mutat-a-szennyviz-koronavirus-koncentracioja

Folyamatosan tesszük közzé az oltási kampányhoz kapcsolódó videóklipeket, melyekben helyi ismert orvosok, színészek, sportolók, megbecsült kitüntetettek hívják fel a figyelmet az oltás fontosságára és a regisztrációra. Dr. Hóbor Erzsébet nyugalmazott közigazgatási hivatalvezető, Zalaegerszeg díszpolgárának felhívása után már meg is jelent Szabó Zsolt csapatkapitány, Varjasi Gábor nyugalmazott rendőrkapitány, Tóth László zongoraművész, Tóth Gábor thai box magyar bajnok, Ladányi Ibolya egészségügyi alapellátási intézményvezető, dr. Besenczi Árpád színházigazgató, Farkas Ignác színművész és Vincze Luca megyei vezető mentőtiszt felhívása is.

A kórházi oltópontokon és valamennyi zalaegerszegi háziorvosi körzetben folyamatosan zajlik a védőoltások beadása. Zala megye ebben is élen jár az országban. Az EUROSTAT, az Európai Unió statisztikai hivatalának, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) az április 18-i, vasárnap esti adatai szerint Magyarország lakosságarányosan a legjobban átoltott ország az Európai Unióban. A magyarok 38,2 százaléka kapott már koronavírus elleni védőoltást. Míg az EU-ban átlagosan 20,4 százalék az átoltottság aránya, Magyarországon ez az érték majdnem kétszeres. Így hazánk messze megelőz olyan nyugat-európai országokat, mint Belgium (22,4 %), Olaszország (19,3 %), Svédország (16,6 %), Franciaország (20,5 %), vagy Németország (19,1 %). Az Európai Unió Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központjának pontos jelentése itt tekinthető meg: https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#uptake-tab

Az április 19-i, hétfői adatok alapján már 3.266.425 fő a beoltottak száma, közülük 1.391.381 fő már a második oltását is megkapta. Hamarosan elérjük a 3,5 millió főt. Az oltási program előrehaladásával közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata: a vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 millió főt. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este 21:30 óra között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. A kormány központilag eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat. Ez Zalaegerszegen nem igényel külön intézkedést, hiszen mi már év elején döntöttünk a vendéglátós teraszok közterület-használati díjának eltörléséről, továbbá arról, hogy 2021. június 30-áig visszamenőlegesen teljes mértékben elengedjük a városi tulajdonú helyiségekben működő vendéglátóhelyek és a kormányrendeletben felsorolt egyéb szektorok bérleti díját, valamint arról is, hogy minden zalaegerszegi vendéglátóipari ingatlan és szálláshely építményadóját csökkentjük az első öt hónapra számított összeggel. Ez utóbbi döntés összesen 220 ingatlant érintett, segítve a leginkább nehéz helyzetben lévő szektor túlélését.

A védőoltásra eddig közel 4,3 millióan regisztráltak. Regisztrálni ezen a honlapon lehet: https://vakcinainfo.gov.hu/ Azok a regisztráltak, akik még oltásra várnak, leellenőrizhetik, hogy regisztrációjuk milyen státuszban van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egy internetes felületet nyitott erre a célra. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/itt-ellenorizheti-hogy-nyilvantartjak-e-ont-oltandokent A védőoltások a következő képpen alakultak:

- Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók voltak az elsők, az ő oltásuk lezárult, de természetesen azokat az egészségügyben dolgozókat is még beoltják, akik most jelentkeznek oltásért a kórházi oltópontokon.

- Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Összesen 90 ezren éltek az oltás lehetőségével. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem kértek védőoltást, de meggondolták magukat az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat.

- Harmadik körben, február első hetében kezdődött el a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 90 százaléka már megkapta az oltást a háziorvosnál vagy a kórházi oltóponton.

- Negyedik körben, február 11-én megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása.

- Ötödik körben elindult a védekezésben résztvevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is, annak érdekében, hogy a járvány elleni egészségügyi és rendvédelmi védekezés, az ország közbiztonsága és határvédelme továbbra is zavartalan legyen.

- Hatodik körben megkezdődött a kritikus infrastruktúrában, az ország áramellátását biztosító paksi atomerőműben, a tömegközlekedési vállalatoknál (MÁV, BKK, GYSEV, Volánbusz, stb.) dolgozók oltása.

- Hetedik körben zajlott a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozók oltása.

- Nyolcadik körben, már a 60 év alatti regisztráltakat is oltják. A háziorvosok szakmai vezetői ehhez szakmai ajánlást dolgoztak ki, hogy mely kockázati betegséggel rendelkezőknek javasolt elsőbbséget adni. A 18-59 év közötti regisztráltak fele mostanra már megkapta az oltást. A szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálni kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről: kórházi oltóponton (Pfizer) vagy a háziorvosi rendelőben (Moderna). Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/az-oltast-kero-varandosok-regisztraljanak-majd-azutan-jelezzek-oltasi-szandekukat

- A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált. Kérjük, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár a kórházi oltóponton történik az oltás, az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék! Ha tehetik, akkor nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt. A hozzájáruló nyilatkozat itt tölthető le: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/hozzajarulo-nyilatkozat-nyomtassa-ki-toltse-ki-es-vigye-magaval-az-oltasra

A járványügyi önkormányzati adományszámlára minden felajánlást köszönettel fogadunk: 11749008-15432704-06530000

Intézményi hírek:

Bölcsődék: nincs koronavírus fertőzött.

Óvodák:

- Kodály Zoltán utcai Óvoda: 1 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött.

- Szent László utcai Óvoda: 1 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött.

- A többi óvodában nincs koronavírus fertőzött.

Helyzetjelentés a zalaegerszegi iskolákból az állami fenntartók, a Tankerület és a Szakképzési Centrum tájékoztatása alapján:

- Petői Sándor Általános Iskola: 1 dolgozó és 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Dózsa György Általános Iskola: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Eötvös József Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Izsák Imre Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Liszt Ferenc Általános Iskola: 1 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött.

- Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Öveges József Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött..

- Béke ligeti Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola és EGYMI: nincs koronavírus fertőzött.

- Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI: nincs koronavírus fertőzött.

- Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium: nincs koronavírus fertőzött.

- Báthory István Technikum: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Csány László Technikum: 1 oktató igazolt koronavírus fertőzött.

- Deák Ferenc Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Ganz Ábrahám Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Munkácsy Mihály Technikum: 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Széchenyi István Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Kölcsey Ferenc Gimnázium: nincs koronavírus fertőzött.

- Zrínyi Miklós Gimnázium: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.

Önkormányzati Idősek Otthona és Gondozóház: nincs koronavírus fertőzött.

A volt Pais iskolában működő, egyházi fenntartású, Gondviselés Háza névre hallgató idősotthonban nincs koronavírus fertőzött.

Család- és Gyermekjóléti Központ: 1 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött.

Vigyázzunk egymásra!!!

Zalaegerszeg, 2021. április 19.

Szívélyes üdvözlettel:

Balaicz Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában