MME

2021.04.09. 09:28

Egy kis méretű munkagödör is veszélyes lehet a partifecskékre

Országszerte évről évre jelentkező probléma a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye.

Varga Andor

Egy viszonylag kis méretű munkagödör is veszélyes lehet - beköltözésre csábíthatja a madarakat

Fotó: Orban Zoltan

Ha ez megtörténik, akkor már nincs jó megoldás az ügyben. Elvégre a történet egyik lehetséges folytatása az, hogy a munkálatokat hónapokra leállítják a természeti védettséget élvező „vendégek” miatt, a másik pedig, hogy illegálisan folytatják azokat, a madárkolónia (tojások, kotló és etető madarak, illetve fiókák) pusztulását okozva. A madarászok kézenfekvő, olcsó és egyszerű megoldás ajánlanak a baj megelőzésére minden érintett figyelmébe: a potenciálisan veszélyes földhányások letakarását.

Egy viszonylag kis méretű munkagödör is veszélyes lehet – beköltözésre csábíthatja a madarakat

Április második felétől május közepéig-végéig (ritkán akár még júniusban is) könnyen előfordulhat, hogy egy épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési földhalmok (különösen gyakran autópálya-építkezés) leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba több tucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok. Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható.

Egyszerű, kézenfekvő, olcsó: fóliával letakart munkaterület

A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket a napi munkavégzést követően – de legalább egynapos munkamegszakítás esetén mindenképp – ponyvás, Raschel-hálós takarással tesszük a partifecskék számára érdektelenné. Hogy mi minősül potenciális fészkelőhelynek, annak megállapításához érdemes az illetékes nemzeti park igazgatóság segítségét kérni.

Partifecske költődomb. A kolóniának akár több száz madár is tagja lehet
Partifecskék a költőüreg bejáratánál

Az MME elindította a partfalakban fészkelő partifecskék (és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok) költését segítő akcióját is. A téli időszakban erodálódott, egy-két méret magas partfalak március-áprilisi függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, illetve ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók. Akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában