„Karanténalbumon” a népzene kincsei

2021.03.16. 10:00

Fennállása 40. évfordulóját ünnepli a Bojtár Zenekar

Bojtár 40 címmel jelent meg a Bojtár Zenekar jubileumi lemeze.

Horváth-Balogh Attila

A Bojtár Zenekar, archív képünkön az alapítók egy része látható Fotók: ZH Archívum/Gergely Szilárd

A csapat vezetőjétől, Vizeli Józseftől megtudtuk: az albumnak stílszerűen a Bojtár 40 címet adták, mellyel arra kívánnak utalni, hogy az alapítók 1980 és 82 között jártak Győrbe táncház-zenész tanfolyamra, ott tanultak meg Halmos Béla és Virágvölgyi Márta irányításával népzenét játszani.

- Ez az egész album, bármilyen furcsán hangzik is, valójában a koronavírus miatt bevezetett karantén időszaknak köszönhető – árulta el Vizeli József. – Fellépni nem mehettünk sehová, s arra gondoltunk, hogy a zenekart mégiscsak foglalkoztatni kellene valahogy. Mivel volt az együttesnek némi megtakarított pénze, illetve a Csoóri Sándor Alaptól is nyertünk támogatást, úgy döntöttünk, megcsináljuk azt a lemezt, amit már régóta terveztünk. A felvételek Pusztai László újudvari stúdiójában készültek, a 300 darab sokszorosítását pedig Pátyon végezték.

A Bojtár Zenekar, archív képünkön az alapítók egy része látható Fotók: ZH Archívum/Gergely Szilárd

Habár nem szakértő, de lelkes zenekedvelő, e sorok írója nyugodt lelkiismerettel állítja: jókedvű, vidám hangulatú, nívós hanganyagot jelentetett meg a Bojtár. Az albumon Lendva környéki, bukovinai, szászcsávási, ádámosi, magyarlapádi, bonchidai, magyarbődi, mezőkölpényi és természetesen zalai népdalok hallhatók, utóbbiak közt igazi gyöngyszem az „Elvesztettem a tikomat...” című orosztonyi gyűjtés. Mindez 54 percben.

Az új album kívül-belül igényesre sikeredett

- A felvételen a zenekar régi tagjai és a fiaim zenélnek, akik rendszeresen besegítenek a fellépéseinken. A csapat: Lengyel József, Jofi (brácsa), Horváth Péter, Mesti (nagybőgő), Anek Mária (brácsa), Pávlicz Erika, valamint Molnár Bernadett Bianka (mindkettő ének), Egervári Mátyás (cimbalom, dob), Vizeli Dániel (nagybőgő), Vizeli Bálint (hegedű), Vizeli Máté (brácsa) és jómagam, Vizeli József (hegedű) – sorolta a zenekarvezető, aki az alapító tagok sorában megemlítette Tarsoly Györgyöt is. – A lemez borítóján édesapám, Vizeli Dezső látható, akit az ötvenes években Petriventére helyeztek tanítani, s az ottani zenekarban hegedült. A fényképpel az ő emléke előtt tisztelgünk, mert sokat köszönhetünk neki. A 70-es, 80-es években az általa vezetett kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban népdalkör, citerazenekar, vonós zenekar, néptáncegyüttes működött. Itt alapozta meg a Bojtár Zenekar indulását a tagok zenei képzésével, próbaterem biztosításával.

Vizeli József azt is elárulta: a lemeznek – ha rajtuk múlik – lesz folytatása. De előtte még a lemezbemutató koncertre is számíthat a közönség

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában