Segítségnyújtás

2021.02.15. 14:00

A fogcsikorgató hidegben sem maradnak magukra a hajléktalanok

Az elmúlt napokban megérkezett Magyarországra az igazi tél. Még belegondolni is nehéz, milyen a sorsa fedél nélkül élő embertársainknak. Az éjszakai mínuszokban perceken belül kihűlhet a test...

Rákos Bianka

Fotó: pixabay.com

Folyamatos a segítségnyújtás

Hazánkban pénteken lépett érvénybe a vörös kód. Kardos Ádám, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete Hajléktalanok Gondozási Központjának szakmai vezetője elmondta: már csütörtökön elkezdődött a segítségnyújtás. Hétfőig tizenegy esetben ment helyszínre a krízisautó Zalaegerszegen és Keszthelyen. Mintegy kilenc ügyfelet helyeztek el intézményben: egy embert a saját otthonában, egyet pedig kórházban.

- Az extrém hidegben a zalaegerszegi illetve a keszthelyi székhelyű utcai szolgálat folyamatosan úton van. Mind a délelőtti, mind az esti órákban körbejárták azokat az ügyfeleket, akiknek segítségre lehet szüksége. Őket a hétvégén is próbálták az intézménybe csábítani, illetve felszereléssel – takaróval, tartós élelmiszerrel, meleg itallal – ellátni – nyilatkozta Kardos Ádám.

Kardos Ádám Fotó: Archív/ Magyar Hajnalka

Lehetőségek a hajléktalanellátásban

A gondozási központ munkatársa jelezte, hogy a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete működteti a segítségnyújtó intézményeket megyénkben. Rajtuk kívül a Szent Erzsébet Alapítvány nappali melegedője van Keszthelyen.

A megyeszékhely éjjeli melegedőjében hetven férőhely áll rendelkezésre, míg Nagykanizsán nyolcvannégy. Az időszakos férőhelyek száma Zalaegerszegen 20, a dél-zalai városban pedig 30. Kardos Ádám elmondta, mindkét intézményben tudnak kerekesszékes ügyfelet fogadni, illetve Nagykanizsán két pár részére páros elhelyezést is biztosítanak.

Vasárnap a zalaegerszegi intézményben teltház volt, Nagykanizsán pedig 53-an tartózkodtak, bár ott vannak ügyfelek, akik jelenleg karanténban vannak. A szakember elmondta, helyhiány miatt senkit sem utasítanak vissza.

- Folyamatosan fogadjuk a bejelentéseket. Ha a helyzet megkívánja, akkor a szociális bentlakásos intézményekbe is tudunk ügyfelet elhelyezni, bár erre eddig nem volt szükség. A keszthelyi nappali melegedő a hideg időszakban 24 órában nyitva tart, alvási lehetőséget is biztosítanak. Az utcai szolgálataink egy nap alatt nagyjából ötven embert látnak el, ők zalaegerszegi hajléktalanok. Rajuk kívül nagyjából 16-20 főn segít a keszthelyi utcai szolgálat is. Utóbbiak Zalaegerszegen és Nagykanizsán kerülnek elhelyezésre.

Mit tegyünk, ha bajba került hajléktalant látunk?

A krízisautó 24 órás készenléti idővel rendelkezésre áll novembertől március végéig a megyében. Kardos Ádám felhívta a figyelmet, aki ebben az időszakban közterületen hajléktalant lát, akiről feltételezhető, hogy válságos az állapota, keresse a 92/323-000-ás telefonszámot.

Kiemelt kép: Illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában