félidő

2021.01.21. 15:24

Ötven százalékos készültségben az egerszegi uszoda – frissítve

Félidejéhez érkezett a városi uszoda, strand építése. Erről a helyszínen sajtóbejáráson számoltak be csütörtökön.

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto

Elkészült az 10 pályás, 50 méteres versenymedencét és16 méteres tanmedencét magába foglaló épület tartószerkezete, zárófödéme, zajlik a tetők víz-, illetve hőszigetelése. A gépészeti szinten gipszkartonoznak, készülnek az aljzatok, az épületvillamosságot, a víz- illetve épületgépészeti elemeket szerelik. Megkezdődött a homlokzati panelek elhelyezése, előkészítik a tartószerkezeteket a függönyfalak fogadására.

Fotó: Pezzetta Umberto

Az 50 százalékos készültség kapcsán tartott csütörtök délelőtt bejáráson Balaicz Zoltán polgármester felidézte, az 1956-ban megnyílt városi strandot az üzemeltető 2011-ben bezárta. Már akkor felmerült, hogy a strand felújítása mellett az 1969-ben átadott 25 méteres uszodára is ráférne a modernizáció, de nem történt semmi. Az új városvezetés 2014-ben kifejezte szándékát a strand újbóli megnyitására. Ez volt a cél, ám 2015 áprilisában a modern városok programban megkötött támogatási szerződés kapcsán felmerült, hogy az eredeti elképzelésnél több valósuljon meg. Így vált lehetővé, hogy az új strand 9,5 milliárd forintos beruházásból valósuljon meg. Ennek részeként épül meg a teljesen új, közel 300 nézőt befogadó lelátóval rendelkező, 10 pályás, 25x50 méteres fedett medencét, valamint 10x16 méteres tanmedencét is magába foglaló uszoda.

Fotó: Pezzetta Umberto

Ennek kapcsán Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott, a létesítmény a régiót, a város és a járás lakóit szolgálja, közel 100 ezer embert. Ez pedig lehetőséget nyújt az úszásoktatás kiterjesztésére. Szeretnék elérni, hogy az óvodából úgy kerüljenek a gyerekek az iskolába, hogy már tudnak úszni. Ezért került a polgármesteri program elejére a strand fejlesztését, az uszoda megépítését, tette hozzá.

A térség önkormányzati képviselője, Bali Zoltán a a beruházáshoz kapcsolódó további fejlesztésekről is szólt. Elöljáróban kiemelte, az építkezés szervezettségét jelzi, hogy a legforgalmasabb útvonalak mellett zajlanak a munkálatok, de ez nem okozott fennakadást a közlekedésben, a környéken élők mindennapjait sem zavarja. Az új uszoda nyugati oldalán, a bejárat előtt 51 gépkocsi parkolhat majd, mozgássérülteknek fenntartott helyekkel, és elektromos autók töltőoszlopaival. A területen a Botfy-Mártírok út sarkán elektromos töltőpontokkal felszerelt kerékpártárolók várják az uszodába látogatókat. A Botfy utcai párhuzamos parkolóhelyek megmaradnak, további 21 várakozóhely épül a strand Ady utcai oldalán. A Göcsej út felől pedig két új buszmegálló is lesz, ehhez kapcsolódóan megkezdődtek a közművek kiváltása. Bali Zoltán további, a térséget érintő beruházásról is szól, e szerint a Kovács Károly városfejlesztési programban az Ady és Mártírok út teljes közmű- és burkolatrekonstrukciója megvalósul 2022 végéig.

Mindezekhez hozzászólva Gecse Péter alpolgármester bevezetésképpen felidézte a beruházás jelentősebb fázisait, az alapkő elhelyezését, a régi 25 méteres uszoda elbontását, ami már az építkezés második ütemét jelentette. Ezekben a hetekben pedig már napról-napra egyre többet mutat meg magából az új uszoda, amely minden bizonnyal közkedvelt lesz mindenki számára, tette hozzá.

A városi strandon egyébként 16x25 méteres kültéri medence is várja majd a vendégeket, valamint lesz kültéri vizes játszótér. Az ezer méternél mélyebb kút vize a medence temperálását segíti elő, az épületre telepítendő napelemes kiserőmű az üzemeltetési költségeket csökkenti.

Az uszodában a próbaüzem ez év végén kezdődik, és a tervek szerint 2022 tavaszán nyitja meg kapuit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában