koronavírus

2021.01.14. 17:09

Hétvégén újra dönt az osztrák kormány a lezárásról

A hétvégén a kormány el akarja dönteni, hogyan folytatódik a zár, vagyis mely nyitási lépésekre kell sor kerülni január 25-től. Holnap tárgyalások lesznek a kormányzókkal és a szociális partnerekkel – írja az ORF.at.

orf.at

Bécs, 2020. december 2. Sebastian Kurz osztrák kancellár védõmaszkban érkezik a bécsi kancellári hivatalban, a koronavírus-járvány miatt plexiüvegfal mögül tartott sajtóértekezletére 2020. december 2-án.

Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

Sebastian Kurz (ÖVP) szövetségi kancellár azonban megfékezte az APA-val szemben túl magas várakozásokat: A helyzet „nagyon ingatag” volt, továbbra is „rendkívül óvatosan kell eljárni”.Jelenleg naponta mintegy 2000 új fertőzés fordul elő Ausztriában, és a 7 napos előfordulás 150 körül van, ami az EU-n belül az első harmadban van, amikor új fertőzésekről van szó – mondta Kurz. „Ez azt jelenti, hogy a bezárás, a lemondás, az intézkedések természetesen megmutatták hatásukat” – mondta a kancellár.

Még nincsenek részletek

„Ennek ellenére el kell mondani, hogy a helyzet rendkívül ingatag” – mondta Kurz. A vírus számos mutációjára hivatkozott, például a brit változat sokkal fertőzőbb volt, ezért „hatalmas kihívás” volt. Számos EU-országban a brit változat már erősen megjelent.„Ezért továbbra is rendkívül körültekintően kell eljárnunk, hogy ne tegyük tönkre azt, amit kerestünk” – mondta Kurz. A kancellár még nem adott részleteket a nyitó lépésekről.A gazdasági jelentőségre való tekintettel azonban feltételezhető, hogy az első óvatos nyitási lépések kihatnak a kiskereskedelmi szektorra – jelenleg csak élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak vannak nyitva. Elég elképzelhető, hogy a jövőben jobban ki lehetne használni a jobb minőségű FFP2 maszkokat és a szigorúbb távolságszabályokat.Legutóbb Gerry Foitik, a Vöröskereszt szövetségi mentőparancsnoka egyértelműen az FFP2 maszk viselését javasolta egyszerű száj- és orrvédelem és nagyobb távolság helyett. Harald Mahrer, a Kereskedelmi Kamara elnökének sem lenne semmi ellen az FFP2 maszk viselésének kötelezettsége a kiskereskedelemben: Ha ez a nyitás ára, „miért ne, akkor azonnal végre kell hajtania”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában