Pályázati támogatással

2020.09.11. 11:00

Egyedi szennyvíztisztítókat telepítettek öt zalai településen

Megoldást találtak a szennyvízkezelés problémájára, utat aszfaltoztattak, a zöldterületek karbantartására új eszközt vásároltak a festői szépségű zalai községben.

Gyuricza Ferenc

Kállai Csaba polgármester az új fűnyíró traktorral a felújított Bem utcában

Fotó: Gyuricza Ferenc

Kállai Csaba polgármester a beruházások kapcsán azt mondja, eben az esztendőben ismét jelentős előrelépést tudtak tenni a lakosság komfortérzetének javítása terén. Mindhárom beruházás pályázati támogatással valósult meg, hiszen a községnek nincs olyan mérvű saját bevétele, amelyből ekkora programokat finanszírozni tudnának. A legnagyobb projekt, az egyedi szennyvíztisztítók telepítése ráadásul egy mikrotérségi programban zajlott, amelyben négy további település volt Magyarföld konzorciumi partnere.

– Alsó- és Felsőszenterzsébet, Kerkakutas és Kerkafalva, valamint Magyarföld önkormányzatai összesen 153 millió forintot nyertek egyedi szennyvíztisztító berendezések telepítésére – mondta Kállai Csaba. – Az öt településre összesen száz ilyen műtárgyat építettek be, hetet Magyarföldön, de már nyolc újabb család nyújtotta be igényét. Ha a második kört is el tudjuk indítani, akkor szinte teljes lesz a korszerű szennyvízkezelés a községben – tette hozzá.

Kállai Csaba kérdésünkre elmondta, a programhoz csatlakozóknak – legyen szó akár a lakosságról, akár az önkormányzatról – 153 ezer forintos hozzájárulást kellett fizetniük, ám a beruházással ennél jóval nagyobb mértékben növekedett az ingatlanok értéke. A másik komfortjavító beruházás a Bem utca 226 méter hosszú szakaszának burkolatjavítása volt, amihez a Magyar Falu Programban nyertek ötmillió forint támogatást. Az elnyert összeg a teljes utcára nem volt elegendő, de bíznak a folytatás lehetőségében.

Kállai Csaba polgármester az új fűnyíró traktorral a felújított Bem utcában
Fotó: Gyuricza Ferenc

– A munkálatokat a Vasi Aszfalt Kft. végezte, kiváló minőségben – folytatta a polgármester. – A három méter széles utca két rétegű, összesen kilenc centiméter vastagságú aszfaltot kapott, ami biztosíték a hosszú távú megoldásra. Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy mind a megyei vezetés, mind az állam kiemelt figyelmet fordít a kistelepülésekre, azok fejlesztési elképzeléseire, ezzel is segítve az itt élők helyben maradását – emelte ki a polgármester.

A zöldterületek karbantartására úgyszintén a Magyar Falu Program támogatásával vásárolt az eddiginél nagyobb teljesítményű fűnyíró traktort az önkormányzat, amihez kiegészítő eszközként hótoló lapot is csatoltak. Ez utóbbi eszköz hárommillió forintba került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában