Átalakul a főépület

2020.04.17. 11:30

650 millió forintos ráfordítással újítják fel a Fekete István Általános Iskolát Bagodban

Megújul a tizenegy település másfél száznál több diákját kiszolgáló Fekete István Általános Iskola Bagodban.

Arany Gábor

Az iskola udvarán Kajári Attila, Vigh László, Péterné Fatér Edit és Sipos Ferenc Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Az intézmény udvarán csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: az emberek számára fontos értékek sorában az egészség után az elsők között említhető az oktatás. A településeken népességmegtartó tényező az iskola, és a bagodi intézmény színvonalát jelzi, hogy Zalaegerszeg közelsége csekély vonzerővel bír, a szülők nem íratják városi iskolákba a gyerekeket.

Az iskola udvarán Kajári Attila, Vigh László, Péterné Fatér Edit és Sipos Ferenc Fotó: Katona Tibor

Mint elhangzott, a bagodi intézmény épülete öt évvel ezelőtt külső szigetelést kapott, a nyílászárókat kicserélték. A most kezdődő, 650 millió forint értékű beruházás eredményeként pedig teljesen átalakul a főépület. Erről Kajári Attila, az egerszegi tankerület igazgatója elmondta, pluszszintet alakítanak ki, ahol nyolc fejlesztő-, illetve szaktanterem kap helyet a szükséges kiszolgálólétesítményekkel, vizesblokkal. Az iskola energetikai korszerűsítése mellett a meglévő nyolc tanterem felújítása is megtörténik. Ezenkívül a tornatermet is érinti az uniós támogatásból finanszírozott fejlesztés, egyebek mellett a sportudvar kültéri játékelemekkel gazdagodik.

Mint Kajári Attila a sajtótájékoztatón felidézte, a tankerület pályázata 610 millió forintos támogatást nyert el, ám a közbeszerzési eljárás lefolytatása közben az építőiparban olyan drágulás következett be, ami pótlólagos támogatást tett szükségessé. Ez közel 40 millió forintot jelent, aminek odaítéléséről nemrég döntött a kormány. Hasonló nagyságú az az összeg, amiből az iskola eszközparkját fejlesztik a beruházás részeként. Egyebek mellett interaktív táblákat, számítógépeket, bútorokat szereznek be.

Sipos Ferenc, a község polgármestere a beruházás kapcsán fontosnak tartotta kiemelni, hogy a környező településeket is szolgálja a fejlesztés. A munkálatok várhatóan két héten belül megkezdődnek, és a következő tanévre is áthúzódnak. Az építkezés kezdete a diákokat minden bizonnyal nem fogja zavarni, hiszen még távoktatásban folyik a tanítás. A digitális átállás egyébként zökkenőmentes volt, ahogy erről Péterné Fatér Edit intézményvezető beszámolt. Köszönhetően annak is, hogy a pedagógusok nemrég 120 órás, a digitális kompetenciák fejlesztését is szolgáló továbbképzésen vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában