Az otthonteremtéshez

2019.11.21. 07:00

Több komoly felajánlás érkezett mostanság a kanizsai karitászhoz

Egyre több bútort, háztartási eszközt és más, az otthonokban nélkülözhetetlen lakberendezési tárgyat ajánlanak fel magánszemélyek a katolikus karitász városi csoportjának.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Barbalics Józsefné (középen) Uber Krisztinával és Haracsi Józseffel, akik hamarosan új életet kezdhetnek egy vidéki településen. Új otthonuk berendezésében a kanizsai karitász segít

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Horváth-Balogh Attila

Dr. Barbalics Józsefné, a Katolikus Karitász nagykanizsai csoportjának elnöke érdeklődésünkre elmondta: mivel sajnos, a nagy terjedelmű bútorokat és a terjedelmes háztartási gépeket (például hűtőszekrényt, tűzhelyet) ők tárolni nem tudják, viszont közvetítenek a felajánló és azok között, akiknek minden nagy segítség és ajándék. Sőt, igyekeznek megszervezni a szállítást is – mindez természetesen, komoly szervezőmunkát igényel, ezért a legtöbb karitászszervezet fel sem vállalja – ám Barbalicsné nem tud és nem is akar nemet mondani az adományozók megkereséseire, hiszen minden egyes felajánlott darabnak hamar találnak új gazdát.

Dr. Barbalics Józsefné (középen) Uber Krisztinával és Haracsi Józseffel, akik hamarosan új életet kezdhetnek egy vidéki településen. Új otthonuk berendezésében a kanizsai karitász segít Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

– Egyre több olyan felajánlást kapunk: ha halálozás miatt megüresedik egy ház, akkor bizonyos berendezési tárgyakat, lakástextíliákat, ruhákat, konyhai eszközöket – nyilván, olyanokat, amelyekre az örökösnek nincs szüksége – ingyen elhozhatunk és odaadhatjuk azoknak, akik anyagi és más javakban valami miatt hiányt szenvednek – hallottuk dr. Barbalics Józsefnétől. – De természetesen, azok is megkeresnek minket, akik otthonuk elavult, de még jó állapotú és használható dolgait újabbakra szeretnék cserélni és előbbieket ajánlják fel nekünk. Hangsúlyozom, csak akkor fogadjuk el a felajánlásokat, ha jó állapotú adományokról van szó.

A kanizsai csoport elnöke elmondta: a kisebb felajánlásokat ő maga szállítja ki az autójával, a nagyobbakhoz pedig keres olyasvalakit, aki rendelkezik kisteherautóval és teljesíteni tudja a fuvart – megesett, hogy a szállítmányozási vállalkozó ingyen elvállalt egy szállítmányt a város határain túlra. Tehát a karitativitásnak még ebben is van szerepe.

Az egyik felajánló, aki a Platán soron örökölt meg egy lakást, szép bútort, tévékészüléket, hűtőszekrényt, tűzhelyt, ruhákat és más textíliákat ajánlott fel a karitatív csoportnak.

– Arra gondoltam, hogy ha ezzel tudok valakinek segíteni, akkor miért ne tenném meg? – árulta el az asszony. – Biztosan vannak rászoruló emberek, akiknek ez sokat jelent.

Haracsi József és párja, Uber Krisztina négy gyermeket nevelnek egy Csengery utcai albérletben. Az állam által nyújtott falusi csok segítségével tudnak vásárolni családi házat az egyik Mura-menti településen, s fel is tudják újítani, szintén a családtámogatásból. A karitász pedig abban segít a fiatal házaspárnak, hogy berendezi új otthonukat mindennel, amire szükség van, így nekik arra már nem kell költeni. Ez indulásnak nagyon jó, a többi pedig majd – ahogy mondani szokták – alakul.

– Úgy vélem, ezzel sokkal többet segítek, mint ha adnék ötezer forintot – jelentette ki dr. Barbalics Józsefné, aki azt is hozzátette: Mága Zoltán hegedűművész a csoportjukat támogatta nagykanizsai koncertje több százezer forintos bevételével, s a pénzből 12 ezer forintos utalvánnyal támogatják a családokat. Továbbá hamarosan kezdődik hagyományos adventi akciójuk, mely során tartós élelmiszereket gyűjtenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában