ideje lenne átfejteni a borokat

2019.02.25. 09:00

Egymás hibáiból tanulhattak a miklósfai kertbarátok

Szombaton rendezte meg bormustráját a miklósfai Mindenki Házában a Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarátkör.

Horváth-Balogh Attila

Németh József, Nink Károly és Németh Géza

Fotó: Szakony Attila

Németh József, a kertbarátkör elnöke elmondta: a bormustra abban különbözik a borversenytől, hogy előbbinél nincsenek eredmények, érmek, oklevelek, a bírálat nyíltan folyik, tehát minden jelen lévő borosgazda a zsűritagokkal együtt értékeli mindenki borát. Ebben az a jó, hogy a gazdák egymás hibáiból tanulhatnak, másrészt a zsűri szóbeli, mindenki előtt elhangzó nyilvános (s a jobbító szándék érdekében bizony kíméletlenül őszinte) értékelését, véleményét összevethetik a sajátjukéval, így csiszolhatják az értékítéletüket is.

Németh József, Nink Károly és Németh Géza Fotó: Szakony Attila

A szombati mustrára a gazdák 29 mintát (5 vörös-, 2 rozé és 22 fehérbort) neveztek, melyeket a becsehelyi Németh Géza és a nagykanizsai Nink Károly, a Da Bibere Borlovagrend tagjai értékeltek. Németh Géza érdeklődésünkre elmondta: az általuk kóstolt minták jó részénél azt érzékelték, hogy a nedűk már megérettek a fejtésre, szellőztetésre. Hozzátette: a tél végi bormustrák nagy értéke, hogy ilyenkor még bele lehet nyúlni a borokba, s a hibák korrigálhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában