Energiahatékonyan mosni, hűteni

2019.01.22. 07:00

Több mint ötezer zalai háztartás cserélné le készülékét, ezeregyszázan már nyertek

Zalában a legtöbben hűtőt vagy fagyasztót vásárolnak az Otthon Melege program támogatásával, de a mosógépek száma is jelentős. Az első körben kihirdetett eredmények alapján több mint 1100 új háztartási nagygép kerül a zalai otthonokba, de a közeljövőben ez a szám még növekedhet, hiszen az elbírálás több szakaszban tavaszig tart.

Keszey Ágnes

A keszthelyi Euronics üzletvezető-helyettese, Pauska Norbert mutatja a mosógépeket. Az elöltöltős kivitelűeket választják többen Fotó: A szerző

Kétmilliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a háztartási nagygépek energiamegtakarítását eredményező pályázatát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tavaly ősszel, ám a beérkezett igények alapján ezt ötmilliárd forintra emelte a miniszter. A pályázat keretében új, energiatakarékos hűtő- vagy fagyasztókészülékek és mosógépek cseréjére lehetett támogatást igényelni. Olyan készülékek beszerzését segíti a konstrukció, melyekkel – az eddig használt eszközhöz képest – az egyes háztartásokban legalább 10 százalékos energia- és évente legalább 20 kilogramm szén-dioxid-megtakarítást lehet elérni. A támogatás mértékét az új háztartási nagygép energetikai besorolása határozza meg: A+ besorolású készüléket maximum 25 ezer, A++ jelzésűt maximum 40 ezer, míg A+++ kategóriájút maximum 45 ezer forint támogatással vásárolhatnak meg a támogatott pályázók.

A keszthelyi Euronics üzletvezető-helyettese, Pauska Norbert mutatja a mosógépeket. Az elöltöltős kivitelűeket
választják többen Fotó: A szerző

Érdeklődésünkre a tárca közölte: országosan 121 977 pályázat érkezett be, ezek közül 118 533 felelt meg a kiírásban foglalt feltételeknek. A már lezárult első körben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 20 ezer pályázónak ítélte meg a támogatást. Az elbírálás folyamatos, várhatóan tavaszig minden támogatási döntés megszületik. A legtöbb pályázat a Pest megyét és Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország régióból érkezett.

Zalából 5286 pályázat érkezett, ebből 5155 bizonyult érvényesnek, 1115 esetében pedig már meg is született a támogatói döntés több mint 47 millió forint értékben. A minisztérium közölte, a folyamatban lévő második felterjesztésben hasonló darabszámú és összegű zalai pályázat szerepel.

Országosan 55 693 mosógép és 62 801 hűtő- vagy fagyasztógép cseréjére lehet számítani. Zalában várhatóan 2375 mosógépet és 2780 hűtőt vagy fagyasztógépet cserélhetnek le a pályázó családok.

Megyénkben 13 kereskedés regisztrált a programra, azaz ennyi üzletben lehet kiválasztani az új készüléket, ezek Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen, Lentiben és Gyenesdiáson találhatók. Az utóbbi településen működő Planműszaki Áruház vezetője, Tóth Árpád azt tapasztalja, a pályázók a mosógépeket keresik, ezek közül is az elöltős készülékeket. A megyeszékhelyi Media Markt üzletvezető-helyettesétől, Szívós-Pusztai Attilától megtudtuk: náluk az átlagos év eleji adatokhoz képest a program jóvoltából 10–15 százalékos forgalomnövekedés tapasztalható. Itt az alulfagyasztós kombinált hűtőszekrényeket veszik leginkább a támogatottak. Ebben az üzletben jellemzően 120–150 ezer forintba kerülő hűtők vásárlásához használják fel a támogatást a vevők, míg a mosógépeknél nem határozható meg ilyen értékhatár: a 80 ezer forint körüli összegbe kerülő darabok és a jóval drágább készülékek is keresettek. Az Euronics Zala több településén is jelen van. A keszthelyi, nagykanizsai és zalaegerszegi boltok adatai alapján a nyertes pályázók zöme a legtakarékosabb energiaosztályba sorolt (A+++) készüléket keresi.

– A legnagyobb érdeklődés és vásárlási kedv a mosógépek iránt van a zalai üzletekben. Egyelőre legkisebb mértékben a fagyasztószekrények iránti keresleten érződik a vásárlási szándék, mely a tavalyi programhoz képest is elmaradást mutat – részletezte Hunyady László marketing- és értékesítési igazgató. Az áruházlánc eddigi adatai szerint leginkább a 100–150 ezer forintba kerülő készülékeket keresik a pályázati támogatást nyert vevők.

– A támogatási összeg sok háztartásnak olyan extra költségkeret, ami lehetővé teszi, hogy a kényszerből csere helyett a kényelem, esetleg az extra szolgáltatás irányába menjen el az ügyfél. Ám a beváltás még annyira friss, hogy messzemenő következtetéseket levonni nem tudunk. Ugyanakkor tapasztaljuk, hogy a múlt évhez képest a pályázattal elérhető termékkörök forgalma jelentős növekedést mutat – fejtette ki Hunyady László.

A pályázók, akik támogatásban részesültek, vagy az újabb döntési körben nyernek forrást az eszközcserére, a támogatói okirat kiállítását követően vásárolhatják meg új készüléküket. Az ITM közölte, az igénylők a pályázatban megadott új géptől eltérő márkájú, típusszámú, sőt, más energetikai besorolású gépet is vehetnek, azonban a magasabb energiaosztályú eszköz vásárlásakor a kedvezményezett nem jogosult nagyobb összegű támogatásra, illetve ha a megjelöltnél alacsonyabb besorolású gépet vesz, akkor az alacsonyabb energiaosztály számára adható támogatás vehető csak igénybe. A csere alkalmával kizárólag működőképes, hiánytalan eszköz adható le, az eszköz elszállításáért a kereskedő nem számolhat fel költséget. A berendezések átadás-átvételének a támogatói okirat kézhezvételét követő 150 napon belül meg kell történnie.

Az Otthon Melege program folytatódik: a konvektorcsere alprogram várhatóan márciusban indul mintegy kétmilliárdos keretösszeggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában