Forrást keresnek

2018.11.01. 11:30

Összefogással akarják megmenteni a templomot Szentgyörgyvölgyön

Közel milliárdos nagyságrendű is lehet az őrségi település római katolikus templomának felújítása. A rendkívül rossz állapotban lévő épületen a nyáron elvégezték a legfontosabb munkákat, ám a teljes körű helyreállítás anyagi fedezetének előteremtésére egyelőre remény sincs.

Gyuricza Ferenc

Varga Zsuzsanna a tetőhéjalás azóta már kijavított sérüléseinél

A templom a település ékessége is lehetne

Márpedig a polgármester, a műemlékvédelmi múlttal is rendelkező Varga Zsuzsanna szerint valahonnan elő kell teremteni hozzá a forrást, s ez nem önkormányzati, de önmagában nem is egyházi feladat. Az épület ugyanis a település egyik ékessége lehetne, az országos hírű református templomhoz hasonlóan.

– Ami a templom előnye, az a hátránya is – mondta a polgármester. – A falu szélén, egy homokdombon fekszik, távol a lakott területtől. A környezete tehát alkalmassá tenné arra, hogy szakrális jellege mellett közösségi célokat is szolgáljon. Jelenleg azonban a szentmisék mellett mindössze néhány egyházi szertartás, esküvő vagy keresztelő színtere, illetve nyaranta egy-két cserkészcsapat táborozik az épület melletti területen.

Varga Zsuzsanna hozzátette, sajnos az említett domb a korábbi homokkinyerési, bányászati munkák miatt megcsúszott, emiatt az épületben komoly károk keletkeztek. De nem csak emiatt kell felújítani, falai felvizesedtek, a tetőt megrongálták a viharok, így az épület felülről is beázott, a párkányok sérülései pedig balesetveszélyesek. A polgármester többszöri kérése után a tetőhéjaláson keletkezett lyukakat befoltozták, de a freskók nincsenek biztonságban.

Varga Zsuzsanna a tetőhéjalás azóta már kijavított sérüléseinél

– A templom másik nagy értéke az orgonája, Budavári Attila orgonaépítő-mester és Hajdók Judit orgonaszakértő közös megállapítása szerint az országban egyedülálló a keresztirányban elhelyezett fúvókon nyugvó pódiumos orgonapados rendszer – folytatta Varga Zsuzsanna. – Az orgonát Gyurka László plébános építtette 1833-ban, a munkálatokat a kőszegi ifjabb Klügel József, míg az orgonaház díszítő aranyozását Philipp Franck végezte. Sajnos az orgona hasonlóan rossz állapotban van, mint maga az épület, a hangszer felújítása is tízmilliós nagyságrendű.

A szentgyörgyvölgyi római katolikus templom

Varga Zsuzsanna azt mondta, azzal is fontos eredményt érnek el, ha csak bizonyos részmunkálatokat tudnak elvégezni. A tetőhéjalás lyukai­nak befoltozása volt az egyik sürgető teendő, amit alpinista módszerrel oldottak meg, a párkány hibáinak kijavítását azonban e módszerrel nem tudták vállalni a munkások.

Mások is segítenének

Közben a templom ügyét mások is igyekeznek felkarolni, a szomszédos Magyarföld korábbi polgármestere, a színművész Rátóti Zoltán – akit templomépítőként is megismerhetett az ország – zenekarával, a Neil Young Sétánnyal figyelemfelhívó koncertet tartott az épületben.

Rátóti Zoltán (balra) zenekarával, a Neil Young Sétánnyal adott figyelemfelhívó koncertet a templomban Fotók: Gyuricza Ferenc

– Itt tartunk, most azt keressük, tudunk-e állami, pályázati támogatásból pénzt szerezni, vagy bármi egyéb módon támogatást találni akár a részleges helyreállítás költségeire – tette hozzá Varga Zsuzsanna. – A templom érdemes arra, hogy megmentsük, és a község érdeke is ezt kívánja. Nyitottak vagyunk az ötletekre, szívesen fogadunk bármilyen segítséget, hiszen önerőből biztos nem tudjuk ezt megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában