Minden cseppje egészséges

2018.08.31. 11:30

Kanizsán tavaly nyolc anyuka közel 500 liter anyatejet adott le

A kisbabák anyatejes táplálásának fontosságára hívták fel a figyelmet a szoptatás világnapja alkalmából szervezett tegnapi rendezvényen.

Szabó Zsófia

Stimeczné dr. György Bernadette (balról) és Rakos Szilvia járási vezető védőnő (jobbról) köszönti Tóth Líviát és gyermekét, Pati Hunort Fotók: Gergely Szilárd

Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény és a Magyar Védőnők Egyesülete Nagykanizsai Szakosztálya idén is a Medgyaszay Házban rendezett nagyszabású, programokkal tarkított ünnepséget.

A legkisebbeket játékokkal is várták a szervezők

– A legtökéletesebb táplálék, az élet alapja a csecsemők számára az anyatej – ezt mondta Stimeczné dr. György Bernadette intézményvezető. – Sokszor azonban akadálya van annak, hogy az anyukák így táplálják a gyermeküket. Ebben is próbálunk segíteni a családoknak, a védőnői szolgálattal közösen. Tanácsadás révén is, ugyanis többször pszichés okok miatt okoz nehézséget az édesanyáknak a szoptatás. Ha viszont nem sikerül a későbbiekben sem az anyatejes táplálás, akkor az anyatejgyűjtő állomások tudnak segítséget nyújtani. A sok tejjel rendelkező anyukák ide adhatják le tejüket, amelyet kis súlyú, koraszülött, beteg babák kapnak meg. Azonban e téren még van mit javítanunk – fogalmazott az Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője, hozzátéve: az elmúlt egy év során nyolc anyuka közel 500 liter anyatejet adott le a gyűjtőállomáson, amiből tizenkét kisbabának tudtak adni. Ez a szám pedig a korábbi időszakhoz képest jóval magasabb.

Stimeczné dr. György Bernadette (balról) és Rakos Szilvia járási vezető védőnő (jobbról) köszönti Tóth Líviát és gyermekét, Pati Hunort Fotók: Gergely Szilárd

Az ünnepségen Dénes Sándor polgármester is köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: az anyatej számos betegségtől megvédi a kisbabákat.

– A gyermekeké a jövő, ezért mindent meg kell tennünk, hogy egészségben nőjenek fel – mondta a polgármester. – Az anyatejes táplálás szimbóluma a gondoskodásnak, a szeretetteljes és felelős családnak, amely a boldogabb és sikeresebb élet garanciája. Magyarország az anyatejes táplálásban a világelsők közt van, mindez követendő példa mások számára is. Ehhez azonban az is kell, hogy a generált ideológiai, társadalmi konfliktusokat, a szélsőséges véleményeket is kezelni tudják az édesanyák, akik szoptatják gyermeküket – emelte ki beszédében a város első embere.

Az esemény keretében idén is ajándékot kaptak azok a helyi és környékbeli anyukák, akik több mint hat hónapig anyatejjel táplálták a kisbabájukat. Az anyatejet leadó édesanyák is elismerést kaptak a hagyományokhoz híven. Az elmúlt év során Anda Anita, Vámosiné Németh Eszter, Angyal Judit, Flórián Alexandra, Balogh-Hóbor Annamária, Csordásné Földes Eszter és Sallai Eszmeralda adta le tejét a kanizsai gyűjtőállomáson, hogy más kisbabákon segítsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában