Program

2018.06.03. 08:00

Ünnepel Keszthely: elismerések, a jövő tervezése és szórakozás a Város napján

Az ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át az önkormányzat által alapított kitüntetéseket, majd a belvárosban szombaton este és vasárnap délutántól is szórakoztató programok, koncertek várják a város lakóit és a Keszthelyre érkező vendégeket.

Keszey Ágnes

A csütörtöki és pénteki előrendezvények után, a Város napján, június első szombatján a Balaton Színházban tartotta ünnepi ülését a keszthelyi képviselő-testület. Itt először a Keszthelyi Tiszteltbeli Magisztrátus pénteki üléséről adott tájékoztatást dr. Szutrély Péter, a téma idén az oktatás és az ifjúság volt. A magiszterek tájékoztatót hallhattak a gimnáziumról és az egyetemről, valamint az elszármazott fiatalok Keszthelyre való visszaköltözését segítő lakásprogramról. A magiszter hangsúlyozta, hogy Keszthely iskolaváros, hiszen az alapfokú oktatástól a felsőfokú szintig mindenfajta oktatási intézmény működik, s felhívta rá a figyelmet, hogy ennek így is kell maradnia, Beszélt arról is, hogy a város elöregszik, de mint kifejtette: az az ideális, ha a fiatalság és az idős korosztály egymásra talál, s tudnak egymással élni. Ezért fontosnak tartják az ezt segítő programokat. Kitért az egészségügyre is, s sajnálattal jegyezte meg, hogy a jövő évben 260 éves keszthelyi kórháznak nincsen neve, egyben javasolta, hogy az intézmény vegye fel az egykori keszthelyi kórházigazgató, dr. Magyari Gerő nevét. A magisztrátusi beszámoló után Ruzsics Ferenc polgármester felidézte az elmúlt egy esztendőt, s szólt az elnyert pályázatokról és tervezett fejlesztésekről. Szólt arról, hogy az önkormányzat közel 4,5 milliárd forint uniós pályázati támogatásban részesült.

 

- A teljesség igénye nélkül az alábbi célok megvalósítására nyertünk támogatást: a „Zöld város” megnevezésű projekt a belváros szebbé tételét célozza; a Reischl sörház megújítása és az Ipari Park infrastrukturális beruházása egyben a helyi gazdaság fejlesztését, élénkítését segíti; kerékpárút kialakítása és a kertvárosi csapadékvíz elvezetés a lakosság életminőségének javítását, míg az önkormányzati tulajdonú épületeink energetikai felújítása a közösségi vagyon megtakarítását szolgálja. A város turisztikai vonzerejének növelésére bővülhetnek a Városi Strand szolgáltatásai és a település demográfiai helyzetének javítását, a fiatalok megtartását célozza az óvodabővítési pályázatunk, valamint a Keszthely Hazavár program is- mondta el a polgármester. Hozzátette, hogy jelenleg azon dolgoznak, hogy az elmúlt időszakban az országosan ugrásszerűen megemelkedett tervezői, kivitelezői vállalási összegeket hogyan lehet csökkenti úgy, eredeti célok a legkevésbé sérüljenek, s ehhez kérte mindeni segítségét.

- Napjaink sajnálatos jelenségévé vált ugyanis, hogy a közösségi oldalakon szinte csak a problémák olyan jellegű felvetése történik, melyek megoldását kizárólag a városvezetés feladatának tekintik, pedig az adott közösséget nem csak ezek a személyek alkotják, hanem a teljes lakosság. Ahogy azonban a jóban, úgy a néha előforduló rosszban is, nemcsak a gyarapodásban, hanem az erőfeszítésekben is sorsközösséget kell vállalnunk egymással. Ugyanakkor az itt-ott megszólaló negatív felhangok ellenére is szerencsés településnek tudhatjuk magunkat, mert nemcsak a jóban rejlő esetleges rosszat hangsúlyozó, hanem többségében tenni akaró polgárok lakják városunkat – hangsúlyozta Ruzsics Ferenc. Szólt egy másik, 400 millió forintos projektről is, melynek révén kisebb-nagyobb közösségi terek alakulnak ki, valamint beszélt a városban található szállodák fejlesztéséről is.

- Végezetül engedjék meg nekem, hogy 10 évvel ezelőtti, 2008. évben a Város Napján elmondott gondolataimat idézzem, melyek ma is ugyanolyan időszerűek, s melyeket ma is vallok. Ünnepi ülésünkön ragadnám meg az alkalmat, hogy szóljak néhány szót arról a felelősségről, ami rajtunk, a város választott képviselőin van. Legfontosabb feladatunk Keszthely boldogulásának elősegítése, és ezen mindannyiunknak közösen kell dolgoznunk. A véleménykülönbségek nyilvánvalóan természetesek, és a termékeny, értelmes vita előreviszi a gondolkodást, azonban mindannyiunknak az kell hogy lebegjen a szeme előtt, hogy munkájával, döntéseivel Keszthely város érdekeit szolgálja. Hiszem, hogy városunkban, az itt élőkben, itt dolgozókban megvan az erő, a tenniakarás és az összefogás képessége a közös célok elérése érdekében. Mindannyiunknak jó munkát, összhangot és erőt kívánok ehhez – zárta beszédét Ruzsics Ferenc egy évtizede megfogalmazott gondolatait idézve. Az ünnepi beszéd után adták át a város által alapított kitüntetéseket.

Keszthely Város Díszpolgára kitüntető címben részesült életműve elismeréséül Habsburg-Lotharingiai Mária Kinga, aki több mint két évtizede él Keszthelyen, s testvérével, Mihállyal, a Máltai Szeretetszolgálat magyarországi nagykövetével közös, karitatív tevékenysége révén több helyen öregbítette az ország és Keszthely hírnevét.

Keszthely Városért kitüntető címet vehetett át dr. Kocsis László, kutató, a PE rektorhelyettese és Aszódi László, a Keszthelyért Polgárőr Egyesület vezetője.

Keszthely Város Szolgálatáért díjban részesült Kósa István Jánosné, a kórház Bérgazdálkodási és Munkaügyi osztályának munkatársa, Pawel Ramon Denisiewicz, a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika volt plébánosa, Pálné Szelencsik Klára zenepedagógus, a Kis Szent Teréz Kórus vezetője, valamint Szabóné Lancz Anna Mária, az Életfa székhelyóvoda vezetője.

A Keszthely Város Egészségügyéért díjat dr. Lukács János nyugalmazott háziorvos, de aktívan dolgozó foglalkozás-egészségügyi orvos kapta meg.

A Keszthely Város Szociális Ellátásáért díjat a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány érdemelte ki, a kitüntetést Előházi Róbert elnök vette át.

A kitüntetések átadása után a díszpolgári címet kiérdemlő Habsburg-Lotharingiai Mária Kinga bejelentette: egy millió forintot felajánl egy alapítvány létrehozására, melynek segítségével a művészetben, kultúrában jeleskedő fiatalokat támogatják, díjazzák. Az ünnepi képviselő-testületi ülést követően szombaton és vasárnap a Fő téren koncertek szórakoztatják a közönséget, van kézműves kirakodóvásár, a gyerekeket pedig a Várkertben várják programokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában