Megújuló energiával

2018.06.14. 08:00

Korszerűsítették a landorhegyi sportiskolai általános iskolát Zalaegerszegen

Fél évszázadnál régebben épült, s tavalyig nem esett át komolyabb felújításon a landorhegyi sportiskolai általános iskola, amelynek korszerűsítését a napokban fejezték be.

Arany Gábor

Balaicz Zoltán (balról), Vigh László, Kajári Attila tankerületi igazgató, Makovecz Tamás önkormányzati képviselő és Mátai Ferenc, a landorhegyi iskola igazgatója a sajtótájékoztatón Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Erről szerdán sajtótájékoztatón számoltak be az intézménynél. Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett rá, hogy az önkormányzat 2014 ben határozta el a város oktatási, nevelési intézményeinek teljes körű felújítását. A 2020-ig tartó programból számos elem megvalósult, az egyik a tavaly szeptemberben kezdődött energetikai korszerűsítés a landorhegyi iskolánál. A következő években további intézmények kerülnek sorra a megyeszékhelyen, ami azt jelenti, hogy végül összesen közel 10 milliárd forintot fordítanak ilyen célra – bölcsődétől az egyetemig. Vigh László országgyűlési képviselő az alapoktatás fontosságát emelte ki, hiszen ez a gyermekek életének meghatározó szakaszát jelenti. Külön szólt a beruházás előkészítésének minőségéről, és elismeréssel beszélt arról is, hogy folyamatos tanítás mellett zajlott le a felújítás, amit a gyerekek, tanárok, szülők zokszó nélkül fogadtak el.

Balaicz Zoltán (balról), Vigh László, Kajári Attila tankerületi igazgató, Makovecz Tamás önkormányzati képviselő és Mátai Ferenc, a landorhegyi iskola igazgatója a sajtótájékoztatón Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A munkák során az épület hőszigetelést kapott, a külső nyílászárókat kicserélték, a tetőre 189 napelemet telepítettek, akadálymentesítettek, a vizesblokkok is megújultak. A 314 millió forint értékű iskolai korszerűsítés a számítások szerint a villamos energiából 19, a földgázból 78,3 százalékos fogyasztáscsökkenést eredményez, ami évente 153 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátását jelenti. Mindez az épület hőszigetelésének eredménye; a fűtés energiaigénye a korábbi 37 százaléka, és ennek mintegy felét a környezeti levegő hőjéből állítják elő hőszivattyúval, amihez a villamos energia egy részét napelemmel biztosítják, ezzel a megújuló energia részaránya megközelíti a 47 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában