Sárkányölő oltalmában

2018.04.27. 14:35

Felavatták Németh János domborművét a megyei rendőr-főkapitányság falán

Pénteken avatták fel Németh János Kossuth-díjas keramikus, a Nemzet Művésze négy négyzetméteres domborművét a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bejárata mellett.

Magyar Hajnalka

A domborművet dr. Sipos Gyula (jobbról), Németh János és dr. Kostyál László leplezte le Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A Sárkányölő Szent Györgyöt, a rendvédelmi szervek védőszentjét ábrázoló kerámia alkotás leleplezésén köszöntötték Vigh László országgyűlési képviselőt, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízottat, Balaicz Zoltánt, Zalaegerszeg polgármesterét, továbbá a megye és a város több prominens képviselőjét.

A Kerka Táncegyüttes produkcióját követően dr. Sipos Gyula vezérőrnagy, főkapitány mondott köszöntőt. Kitért rá, hogy amikor „gyüttmentként” Zalába került, elhatározta, hogy a rendőrség elfogadtatását a megye értékeinek erősítésével fogja aládúcolni. Ennek jegyében kérték fel e munkára Németh Jánost, s a domborművel, amely a városnak is éke, viszonozni kívánják a feléjük áramló jó szándékot és együttműködést. Dr. Sipos Gyula kitért rá, talán szokatlan dolog, hogy képzőművészeti alkotást avatnak egy rendőr-főkapitányságon, ám úgy érzik, nem elegendő a szakmai hozzáértés bizonyítása, az eredmények, az egyre javuló mutatók ismertetése, mindezek mögött az embert is láttatni kell.

A domborművet dr. Sipos Gyula (jobbról), Németh János és dr. Kostyál László leplezte le
Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A főkapitányt követően dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese méltatta az alkotó munkásságát és a római katonából vértanúvá vált Sárkányölő Szent György históriáját, kitérve annak zalai kultuszára is. Felidézte, a művészettörténet bővelkedik Szent György ábrázolásokban, ám Németh János munkája sok szempontból egyedi. Ötvöződik benne az egyetemes művészet és a népi világkép, s anyaga sem a szokásos, hiszen agyagból, a föld porából került megmunkálásra.

A bejárat mellett elhelyezett nagyméretű domborművet a főkapitány, Németh János és a művészettörténész leplezte le, a megjelentek tapsa kíséretében.

Ezt követően Stróber László apátplébános megáldotta a műalkotást. Mint elmondta, egy szent élete arra is kiváló, hogy erőt merítsünk a cselekedeteikből. Szent György a római császárral is szembeszállt a keresztények jogainak védelmezéséért. Példája arra tanít bennünket, hogy mennyi mindent meg kell tenni az életért, bátorsággal és hősiességgel felvértezve.

Zárásként ismét a Kerka Táncegyüttes lépett fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában