Pálinka

2017.12.04. 10:30

Ötödik alkalommal tartottak pálinkaminősítőt Kerkaszentkirályon

„Pálinkát akkor lehet főzni, ha sok a gyümölcs. Idén bőséges volt a termés, ennek látjuk is a hatását, azaz bőven van pálinka.”

Gyuricza Ferenc

Völgyi Zoltán (balról) és Tóth István értékelte az V. Kerka-menti Pálinka Mustrára benevezett italokat Fotó: Gyuricza Ferenc

Többek között ezt mondta lapunknak Völgyi Zoltán pálinkafőző mester a dél-zalai községben szombaton megtartott V. Kerka-menti Pálinka Mustra kapcsán. A bírálatra ezúttal 51 minta érkezett, valamennyi otthoni főzet volt, amit a bérfőzés adóztatás miatti visszaesésével magyaráztak a szakértők.

- Ami az idei bírálatot illeti, egyértelműen látszik a fejlődés, mert a borászathoz hasonlóan a pálinkafőzést is tanulni kell – tette hozzá Völgyi Zoltán. – Az egyik legjellemzőbb hiba, ha a főzés időpontját nem jól választja ki a gazda. Ha túltartja a gyümölcsöt, az a főzet minőségét befolyásolja, hiszen elindul benne az ecetsavasodás, ami a pálinkába is át fog desztillálódni.

Völgyi Zoltán azt is hozzátette: azt már megértették és többségében alkalmazzák is a gazdák, hogy rossz alapanyagot nem érdemes összegyűjteni, annak ugyanis a pálinkája sem lesz jó. Ugyanakkor a főzés időpontjának a kiválasztását még tanulni kell.

Völgyi Zoltán (balról) és Tóth István értékelte az V. Kerka-menti Pálinka Mustrára benevezett italokat Fotó: Gyuricza Ferenc

A szombati mustra zsűrijét ketten alkották, Völgyi Zoltán mellett Tóth István, a közelmúltban alakult Pannónia Pálinka Egyesület tagja kóstolta az italokat. Utóbbi elmondta: a pontozás során négy szempontot vesznek figyelembe, a pálinkák illat- és íztisztaságát, valamint gyümölcskarakterét vizsgálták. Emellett az italok harmóniáját is értékelték, arra úgyszintén öt pont volt adható. A bírálati szempontoknak megfelelően nyolc minta kapta meg a legmagasabb minősítést. Ezüstéremmel hat, míg bronzzal 15 pálinka készítőjének munkáját ismerték el, 22 minta után pedig oklevelet vehettek át a gazdák.

- Ami a számokat illeti, ez évben talán barackpálinkából kóstoltuk a legtöbbet, de ezek között volt a legtöbb hibás főzet is – folytatta Tóth István. – A pálinkafőzésnél arra kell a legjobban odafigyelni, hogy a cefrének 2,8 és 3,2 közt legyen a pH-értéke. Ha a tartás közben változik, akkor be kell avatkozni, amit nagyon sokan elmulasztanak. A barack mellett körtéből is sok volt az idén, s nagy örömünkre találkoztunk olyan különleges pálinkákkal is, mint a naspolya, a feketeszeder és a madárberkenye. Utóbbit nagyon nehéz jól elkészíteni, de itt hibátlan volt a technológia, ami kellemes, marcipános illatot eredményezett.

Tóth István azt is elmondta: a pálinkafőzésnél is érvényesülhet az egyéni ízlés. Erre jó példa lehet a meggypálinka, hiszen van, aki kedveli, ha a gyümölcspárlatnál is enyhébb marcipános illat jelentkezik. Ez úgy érhető el, ha az alapanyagot nem vagy csak közvetlenül a főzés előtt magozzák ki.

- Igen ám, de ez a pálinkának magkesernyés ízt kölcsönöz, amit viszont sokan nem kedvelnek – mutatott rá a számos hazai és nemzetközi versenyen díjazott pálinkafőző. – A döntés joga a gazdáé, de az értékelésnél hibának tekintjük a magkesernyés ízt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában