Szociális munka

2017.11.14. 07:00

Áldozatosan végzett munka és igazi szolgálat az övék

Nemzetközi kezdeményezésre 1997 óta ünneplik a szociális munka napját, elismerve a rászorultakat gondozó intézményekben dolgozók áldozatos munkáját.

Arany Horváth Zsuzsa, Korosa Titanilla, Pásztor András

Nagykanizsán Dénes Sándor polgármester Kissné Soós Renátának (balról) és Szabó Árpádnének is elismerő oklevelet nyújtott át a szociális munka napjához kapcsolódó ünnepségen Fotó: Szakony Attila

Tegnap Zalaegerszegen a Tóka Vendéglőben gyűltek össze az ünnepeltek, ahol a városi rendezvény keretében Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a szociális szféra munkatársait, majd a Zegasztár verseny győzteseinek zenés-verses műsora után elismeréseket adott át a város vezetője Tolvaj Márta alpolgármesterrel. Egerszeg 2001-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.

Nagykanizsán Dénes Sándor polgármester Kissné Soós Renátának (balról) és Szabó Árpádnének is elismerő oklevelet nyújtott át a szociális munka napjához kapcsolódó ünnepségen Fotó: Szakony Attila

Zalaegerszegen Balaicz Zoltán elmondta, a rászorulókat gondozó-segítő intézményeket egy év alatt 433 millió forintból újították fel, s bár fontos a komfortos környezet, azt a szociális szféra munkatársai töltik meg odaadó szeretettel, figyelemmel.

A városi elismerést elnyert idősotthoni 15 fős konyhai kollektíva naponta 250 idős ember korszerű táplálkozásáról gondoskodik, akik közül 140-en intézetben élnek. Az élelmezésvezető, a szakács, a konyhalány összehangolt munkát végeznek, ennek révén nemcsak a rájuk bízottakra, de egymásra is odafigyelnek.

Elismerésben részesült a pécsi főiskolai szakdiplomával rendelkező Makasics-Komáromi Mónika, aki 9 éve dolgozik a család- és gyermekjóléti központban, a jelzőrendszeri tanácsadói feladatokat látja el, s elnöke a közalkalmazotti tanácsnak.

Nagykanizsán a Medgyaszay Házba hívták tegnap kora este mindazokat, akik a város szociális intézményeiben, alapítványoknál, civil szervezeteknél dolgoznak. A szférában tevékenykedőket Dénes Sándor polgármester köszöntötte. Mint mondta: a szolgálat lényegét a mások iránti felelősség, a mások ügye és problémája felé való odafordulás jelenti.

- Létünk igaz tartalmát, életünk boldogságát csak a mások iránti elkötelezett, szeretettel teli viszonyulás teremtheti meg – hangsúlyozta Dénes Sándor, majd hozzátette: idehaza az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, ami szociális kezelést és gondozást igényel, s ez a tény is jelzi, milyen nagy szükség van a szociális munkásokra, a családsegítőkre, a gyermekjóléti és idősellátásban dolgozó szakemberekre, kiknek áldozatos munkája, szolgálata néha háttérbe szorul.

A tegnapi ünnepség keretében két szakdolgozó vehetett át elismerést, Szabó Árpádné, az Egyesített Szociális Intézmény, illetve Kissné Soós Renáta, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársa.

Lentiben, a Napsugár Családsegítő és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat szervezésében szakmaközi megbeszélésen találkoztak a szociális és gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai a szociális munka napja alkalmából. További aktualitása az eseménynek a gyermekvédelmi törvény megalkotásának 20 éves évfordulója volt.

Önkormányzati elismerést kapott a Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthona konyhai kollektívája és a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ esetmenedzsere, Makasics-Komáromi Mónika (középen virággal a kezében) Fotó: Katona Tibor

Bujdosóné Bagó Judit, a gyermekjóléti központ vezetője elmondta: a szakmaközi egyeztetésen visszatekintettek az elmúlt két évtized alatt bekövetkezett törvényi változásokra, illetve ehhez kapcsolódóan a gyermeki jogok érvényesüléséről is hallhattak előadást a résztvevők a megbeszélésen.

Az intézményvezető arról is beszélt: úgy tapasztalja, hogy a kliensek, a fenntartó és a társadalom részéről is egyre inkább elismerik a családsegítők tevékenységét, ám ezen a területen is küzdenek a munkaerő hiányával, hiszen a fiatalok közül csak kevesen választják ezt a munkát hivatásuknak. Mint mondta: a jelenlegi gárda ugyanakkor aktív, többeknél folyamatban van a felsőfokú szakképesítés megszerzése. Arról is beszélt, hogy a törvényi változások miatt új feladatot, a szociális diagnózis felvételét is végzik szeptembertől a családsegítő- és gyermekjóléti központok munkatársai. Minden új, gondozást igénylő esetben szükséges a diagnózist felvenni, annak eredményét feldolgozni, majd szolgáltatáscsomagot ajánlani az érintetteknek.

Jövő év szeptemberétől pedig az óvodai és iskolai szociális munka kerül be az intézmény szolgáltatásai közé speciális feladatként.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában