Gesztenye

2017.10.09. 09:30

A szúrós köpenyű finomság ünnepe – Gesztenye nap volt Galambokon

Szombaton immár 10. alkalommal rendezték meg a plébánia udvarán a Galamboki Gesztenyés Napot.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Horváth-Balogh Mándó Miklósné miháldi gesztenyetermelő friss pürével kínálja Bertók Ferencet és Varga Attilánét Fotó: A szerző

A Galamboki Hagyományőrző Alapítvány és az önkormányzat által szervezett programon természetesen, sült gesztenyével és a szúrós köpenyű, ám annál finomabb belsővel rendelkező gyümölcs gyakorlatilag végtelen számú feldolgozott formájával találkozhatott a közönség. Az érdeklődőket helyi termékek kézműves vására is várta.

Fotó: Horváth-Balogh
Mándó Miklósné miháldi gesztenyetermelő friss pürével kínálja Bertók Ferencet és Varga Attilánét Fotó: A szerző

– Immár 10 éve rendezzük meg itt, a településen a gesztenyés napot, a rendezvény szülőatyja és szülőanyja az alapítványt is életre hívó pedagógus házaspár, Varga Attila, illetve Varga Attiláné, Marika – bocsátotta előre Bertók Ferenc polgármester. – Ők álmodták meg ezt a programot, s a kezdetek óta hihetetlen lendülettel és munkabírással szervezik is. Mára igazi gasztronómiai és kulturális kavalkáddá nőtte ki magát a gesztenyés nap, ami azon alapul, hogy a gesztenye a térség kiemelt produktuma volt évszázadokon át.

A polgármester jelezte: a régi idők sok-sok hegyi gesztenyefája már a múlté, a gyümölcsfaj sok példánya elpusztult, azonban örömmel tapasztalja, hogy újra egyre több szelídgesztenye-csemetét telepítettek a térségben az elmúlt időszakban.

– Reméljük, ettől ismét lendületet kap a térség szelídgesztenye termelése – jelentette ki a polgármester.

A nap folyamán még ünnepi szentmisére került sor és számos kulturális csoport is fellépett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában