A Katasztrófavédelem felhívása

2023.10.30. 08:45

Füstérzékelő, szén-monoxid-érzékelő: ezért fontosak!

Elindult a fűtési szezon, egyre többet fogunk otthonainkban tartózkodni, és bizony ilyenkor át kell gondolnunk azt, hogy vajon megfelelő biztonsággal vágtunk-e neki az előttünk álló hónapoknak. Ha van otthon füstérzékelőnk, illetve szén-monoxid-érzékelőnk, akkor biztosan. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erősen ajánlja, hogy akinek még nincs, az szerezzen be ezekből az életmentő készülékekből.

Zaol.hu

Azokban az ingatlanokban, ahol van szén-monoxid-érzékelő, ott nagyobb biztonságban van az emberi élet.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Brian A Jackson

Az érzékelők idejekorán, hangos akusztikus jellel hívják fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még akár a saját testi épségünk kockáztatása nélkül mi magunk is meg tudjuk fékezni a lángokat, vagy ki tudunk menekülni egy szén-monoxiddal érintett ingatlanból.

A szén-monoxid esetében gyakori tévhit, hogy a házi kedvencek megérzik. Tévhit az is, hogy elég egyszer-kétszer kiszellőztetni a lakást ott, ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel. Egyrészt, az állatok sem érzik meg a szén-monoxidot, mivel az színtelen, szagtalan. Másrészt a nyílt égésterű készülékeknek folyamatos levegő utánpótlásra van szükségük! 

Az országos statisztikák szerint leggyakrabban a nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezet tűzhöz Magyarországon. Egy füstérzékelő idejekorán életet ment! 

Azokban az ingatlanokban pedig, ahol van szén-monoxid-érzékelő, ott nagyobb biztonságban van az emberi élet. 

Köztudott, hogy 

  • a szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet.
  • a nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe.
  • a nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.
  • e készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat!
  • nem elég csak szellőztetni, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba.
  • a szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!
  • bármelyik készülékünk meghibásodhat, ha új, ha régi!
  • évente legalább egyszer, de ha szükségét érezzük, inkább többször vizsgáltassuk meg berendezéseinket szakemberrel!

Baj esetén azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét!

(Forrás: katasztrofavedelem.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában