A gazdák régóta várták az esőt

2022.04.01. 09:00

Jelentős károkat okoz az aszály Zala megyében is

A megyében már befejeződtek az első tavaszi fejtrágyázások, mindenki igyekezett, hogy kihasználja a télről maradt és a februárban hullott pár milliméternyi csapadékot a megfelelő tápanyag felvételéhez – tájékoztatott Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Hozzátette, hogy a műtrágya hatása egy ideig látszott is a vetéseken, kizöldültek, és a hideg időjárás ellenére növekedésnek indultak főként azokon a táblákon, amelyeken folyékony mű­trágyát használtak.

Jóna István

A műtrágya hatása egy ideig látszott a vetéseken, kizöldültek a táblák

Forrás: Zalai Hírlap / Archívum

Sabján Krisztián elmondta, hogy a gazdák a repcék fejtrágyázásával is végeztek, a napközbeni felmelegedések hatására már előmerészkedtek a kártevők is. A gazdák nehéz döntések előtt állnak: nem védekeznek, és hagyják szaporodni a rovarokat, vagy védekeznek, és a hajnali erős fagyok miatt esetleg károsodik a termés. A 3300 hektárnyi tavaszi kalászos egy része már földben van, de van, aki épp a napokban veti el a magot. Biztos lesz, aki inkább „zsákban hagyja”, a vetőmagot, és inkább valamilyen későbbi vetésű tavaszi növényt vet – mondta a NAK megyei elnöke. 

 

Mint az ország nagy részén, Zala megyében is jelentősek az aszályos időjárás okozta károk, hiszen az elmúlt 3 hónap alatt, tegnapig csak 20–35 milliméter csapadék hullott a megyében. Emiatt a vetések nagy része gyenge vagy közepes, nagyon kis részük jó minőségű. Egyes területeken a gazdák a repce kitárcsázásán gondolkodnak. Mivel a megyében nem jelentős az öntözhető területek nagysága, ezért itt a Belügyminiszter által kihirdetett tartósan vízhiányos időszak – nem kell vízkészletjárulékot fizetni – sem nyújt nagy segítséget – fogalmazott Sabján Krisztián. 

 

Most minden gazda örül, hiszen a héten előrejelzett csapadék megérkezett, így folytatódhatnak a talaj-előkészítések és a vetések, hogy kikeljenek a már elvetett tavaszi növények, és az őszi vetésű állományok is fejlődésnek induljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!